CBSE NCERT Class VI (6th) | History Social Studies (Our Pasts-1) Unit Lesson : 8 

Ashoka, The Emperor Who Gave Up War

CBSE NCERT Solved Question Answer

Q1: Who founded the Mauryan Dynasty?

Answer: Chandragupta Maurya

Q2: Who was the adviser of Chandragupta Maurya?

Answer: Chanakya (also known as Kautilya)

Q3: Name the two main sources of information about Mauryan Empire?

Answer: The two main sources are:
  • Arthshastra by Chanakya
  • Indika by Megasthenes

Q4: What is Dynasty?

Answer: When members of the same family become rulers one after another,the family is often called a dynasty.

Q5:  Name any three rulers of Mauryan Dynasty?

Answer: Three important rulers of Maurya Dynasty are:
  1. Chandragupta Maurya
  2. Bindusar
  3. Ashoka

Q6: Name any three important cities of Mauryan Empire.

Answer: Important cities of Mauryan empire were Patliputra, Taxila  and Ujjain.

Q7(NCERT): Make a list of the occupations of the people who lived within the Mauryan empire.

Answer: Occupations of the people who lived within Mauryan empire are:
    CBSE NCERT Class VI (6th) | History Social Studies (Our Pasts-1) Unit Lesson : 8 , Ashoka, The Emperor Who Gave Up War, CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.
  • Craftsmanship
  • Merchants and Trading
  • Farming
  • Herding and Hunting

Q8:  When did Ashoka ascend the throne?

Answer: Ashoka ascended the throne in 273 BC. He ruled for 41 years (273 BC to 232 BC)

Q9: How are empires different from kingdoms?

  1. Empires are larger than kingdoms and hence require bigger armies.
  2. Resources required by kingdoms are greater than that of kingdoms.
  3. Empires need a larger number of officials who collect taxes. 
Q10: In Mauryan empire who were sent as governors to rule different provinces?

Answer:  Royal princes were often sent as governors.

Q11: Which part of Mauryan empire was important for blankets?

Answer: North west part

Q12: Which part of Mauryan Empire was important for precious stones?

Answer: South India was important for gold and precious stones.

Q13(NCERT): Complete the following sentences:

(a) Officials collected _______________ from the area under the direct control of the ruler.
(b) Royal princes often went to the provinces as ____________
(c) The Mauryan rulers tried to control ____________ and __________ which were important for
(d) People in forested regions provided the Mauryan officials with _______________.

(a) taxes
(b) governors
(c) roads, rivers
(d) elephants, timber, honey and wax as tribute.

Q14: How tributes are different from taxes?

Answer: Taxes were collected on a regular basis while tributes were collected as and when it was
possible from people who gave a variety of things, more or less willingly.

Q15: Name the Greek ruler of West Asia who made alliance with Chandragupta Maurya?

Answer: Seleucus Nicator

Q16: Name the ambassador who was sent to Chandragupta Maurya's court by Greek ruler Seleucus.

Answer: Megasthenes

Q17: Name the present day state which was supposed to be Kalinga Kingdom during Mauryan empire?

Answer: The large part of modern state Orissa that lies between the rivers Mahanadi and Godavari was believed to be called Kalinga.

Q18: How did the Kalinga war bring about a change in Ashoka’s attitude towards war?

Answer: After ascending throne, Ashoka wages war against Kalinga in 261 BC. He conquered it after a bitter struggle. The victory over Kalinga did not bring any joy to Ashoka. Rather his heart was filled with sorrow and remorse. He gave up war and followed the Buddhist principles of compassion, non-violence and peace. His policy of Dig Vijay (conquest of territories) was replaced by Dhamma Vijay (conquest through dharma)

         Note: Did you liked the post? Please tell us by your comment below..!!

Post a Comment Blogger