CBSE NCERT Class VI (6th) | Science | Chemistry

Chapter  :  Fibre to Fabric


CBSE NCERT Solved Question Answer

Q1. Define a fibre.
Ans. A very thin, thread like strand from which cloth is made is called a fibre.

Q2. What are natural and synthetic fibres? Give examples.
Ans: Natural fibres: Fibres that are obtained from plants or animals are called natural fibres. For example: cotton, jute, wool and silk.
Synthetic fibres: the fibres which are prepared from chemical substances in industry are called synthetic fibres. Example: Nylon, polyester, rayon etc.
Q3. Describe briefly the two processes of making fabric from fibre.
Ans. The fabrics are made from fibres in the following two steps:
2.    Fibres are first converted to yarn by the process of spinning.
3.    Fabric is made from yarn by the process of weaving or knitting.

Q4. What is a yarn?
Ans. Yarn is a spun thread which is used for weaving fabrics.

Q5. Name three devices which are used for making yarn from fibre.
Ans. Yarn can be made by using:
1.    Hand spindle or takli
2.    Spinning wheel or charkha
3.    Spinning machines

Q6. Name two processes by which fabric can be made from yarn.
Ans. Fabric can be made from yarn by weaving and knitting.
Weaving: it is the process of making fabric by arranging two sets of yarn at right angles to each other.
Knitting: it is the process of making fabric by forming a series of connected loops of yarn by using knitting needles.

Q7. For what purpose is a loom used?
Ans. The weaving of yarn to make fabric is done byusing a loom.

Q8. Explain how, jute fibre is obtained from jute plants.
Ans. Jute fibre is obtained from the stem of jute plant. The stems of harvested jute plant are immersed in water for a few days. During this time, the stems rot and fibres are left behind. The jute fibre is then separated from water by hand.

Q9. What type of soil and climate are good for growing cotton?
Ans. Cotton cloth is grown in black soil and warm climate.

Q10. What is ginning? How is it done?
Ans. The process of separating cotton fibre from the seeds is called ginning. Ginning can be done either by hand or by using machines.
CBSE NCERT Class VI (6th) | Science |  | Chemistry, Fibre to Fabric,  CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.
Q11. Name two things that are made from coconut fibre.
Ans. Coconut fibre is used for making ropes and mats.

Q12. Name two products obtained by weaving twigs and grass.
Ans. Mats and baskets.

Post a Comment Blogger

 
Top