CBSE NCERT Class VI (6th) | Science | Chemistry

Chapter  :  Sorting Materials into groups

CBSE NCERT Solved Question Answer

1.      What do you mean by sorting of materials?
Ans. Classification of materials into various groups on the basis of similarities and dissimilarities in properties is known as sorting of materials.

2.      What is the need to classify materials?
Ans. Classification of materials is done to make the study of objects easier. Also, classification makes it easier to locate objects.

3.      How are hard materials different from soft materials? Give two examples of each.
Ans. Hard materials: Those materials which cannot be easily scratched or compressed are called hard materials. Example: Wood, stone, glass etc.
Soft materials: Those materials which can be easily scratched or compressed are called soft materials. Example: wool, foam, butter etc.

4.      Classify the following materials on the basis of their solubility in water: Material                                           Solubility in water
Milk                                                     Soluble
Alcohol                                               Soluble
Sand                                                    Insoluble
Copper sulphate                               Soluble
Wax                                                     Insoluble
Chalk powder                                    Insoluble

5.      What is the importance of oxygen dissolved in water?
Ans. Oxygen gas dissolved in water is used by the aquatic plants and animals for respiration.

6.      Why does water play an important role in the functioning of our body?
Ans. Water plays an important role in the functioning of our body as it can dissolve a large number of substances in it.

7.      Name any two liquids which are miscible with water and two which are insoluble in water.
Liquids miscible with water:  Vinegar, lemon juice

Liquids immiscible with water:  petrol, groundnut oil

8.    Give one word for the following:
a)       Shine observed on the surface of metal.
b)       Substances through which light cannot pass.
c)       Substances which do not dissolve in other substance.

9.      Name two materials which float on water and two which sink in water.
Materials which float on water:          Dry leaves, oil
Materials which sink in water:             stone, chalk

10.  How are transparent objects different from translucent objects?
Ans. Transparent materials: The materials through which we can see clearly are known as transparent materials. Example:  glass, air etc.
Translucent materials:  The materials through which we cannot see clearly are known as translucent materials. Example: butter paper, ground glass, frosted glass etc.

11.  Name two gases which dissolve in water to some extent.
Ans. Oxygen, carbon dioxide

12.Fill in the blanks:
a)    A feather                           on the surface of water.
b)   _                                   cannot be compressed easily.
c)    Coconut oil                             on the surface of water.
d)   Common salt is                             in water.
e)    Materials usually lose                                and appear dull if kept exposed to air and moisture for a long time.
f)     Water contains _                        oxygen that supports life under water.

CBSE NCERT Class VI (6th) | Science |  | Chemistry, Sorting Materials into groups,  CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.13.  State one property of metals which is used for making jewellery.
Ans.  Lusture

14.  State true or false:
a)       Bark of tree is rough.
Ans. True
b)       Wood is a transparent material.
Ans. False
c)       Carbon dioxide is insoluble in water.
Ans. False
d)       Coconut oil is immiscible in water. Ans. True

15. Find the odd one out from the following :
Aluminium, iron, copper, silver, sand
Ans.  Sand as it is not lusturous.

<<Back to NCERT / CBSE Notes 

Post a Comment Blogger