CBSE NCERT Class VII (7th) | Science

Chapter 3  :  Fibre to Fabric


CBSE NCERT Solved Question Answer


Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 32
Q1 :  
You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) 'Baa baa black sheep, have you any wool.'
(ii) 'Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.'
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?


Answer :

(a) Wool is obtained from the hairy fibres (hair) of the sheep.
(b) White fleece of the lamb refers to the white coloured hair of the lamb.
Q2 :  
The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.
(i) a (ii) b (iii) both a and b (iv) neither a nor b


Answer :

(iii) both a and b
Q3 :  
Which of the following does not yield wool?
(i) Yak (ii) Camel (iii) Goat (iv) Woolly dog


Answer :

(iv)Woolly dog
Q4 :  
What is meant by the following terms?
(i) Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture


Answer :

(i) Rearing: Rearing means helping someone to grow up.
(ii) Shearing: It is the process of removal of fleece along with a thin layer of skin from the body of sheep.
(ii) Sericulture: Sericulture refers to the rearing of silkworms to obtain silk.
Q5 :  
Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
Shearing, __________, sorting, __________, __________, __________


Answer :

Shearing, __scouring__, sorting, __picking of burrs__, __dying of fibres__, making of yarn__
Q6 :  
Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.


Answer :

The two stages in the life history of silk moth directly related to silk production are

Get to know about Fibre to Fabric (Ncert / Cbse Solutions & Revision Notes), Chapter Summary\, CBSE / NCERT Revision Notes, CBSE NCERT Class VI (7th) | Science, CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.

Q7 :  
Out of the following, which are the two terms related to silk production?
Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture
Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.
(ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.


Answer :

Sericulture and moriculture
Q8 :  
Match the words of Column I with those given in Column II:
Column I
Column II
(i) Scouring (a) Yields silk fibres
(ii) Mulberry leaves (b) Wool yielding animal
(iii) Yak (c) Food of silk worm
(iv) Cocoon (d) Reeling
(e) Cleaning sheared skin


Answer :
Column I
Column II
(i) Scouring (e) Cleaning sheared skin
(ii) Mulberry leaves (c) Food of silk worm
(iii) Yak (b) Wool yielding animal
(iv) Cocoon (a) Yields silk fibres
Q9 :  
Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down Across
(D) 1: Thorough washing (A) 1: Keeps warm
2: Animal fibre 2: Its leaves are eaten by silkworms
3: Long thread like structure 3: Hatches from egg of moth
Get to know about Fibre to Fabric (Ncert / Cbse Solutions & Revision Notes), Chapter Summary\, CBSE / NCERT Revision Notes, CBSE NCERT Class VI (7th) | Science, CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.


Answer :

Get to know about Fibre to Fabric (Ncert / Cbse Solutions & Revision Notes), Chapter Summary\, CBSE / NCERT Revision Notes, CBSE NCERT Class VI (7th) | Science, CBSE NCERT Solved Question Answer, CBSE NCERT Solution.


Chapter Summary : Fibre to Fabric

Post a Comment Blogger

 
Top