CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Civics

CHAPTER 1: DEMOCRACY IN THE CONTEMPORARY WORLD


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS [1 MARK]

Q.1.“Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future...... It will be a moral lesson to castigatefelony, cowardice, and treason.” Who said this?
(a) General Augusto Pinochet     (b) General Alberto Bachelet    
 (c) Salvador Allende       (d) Michelle Bachelet

Q.2. When did the military coup take place in Chile?
(a) 12 Sept. 1973             (b) 11 Sept. 1973      (c) 11 Sept. 1974             (d) None of the above

Q.3. Who led the military coup in Chile in 1973?
(a) General Alberto Bachelet      (b) Michelle Bachelet      (c) General Augusto Pinochet    (d) Salvador Allende

Q.4.What is a referendum?
(a) A vote of all the people on an important national issue            (b) A vote of educated population
(c) A vote of men only                                                                            (d) None of the above

Q.5. Who was elected as President of Chile in Jan. 2006?
(a) Michelle Bachelet                    (b) General Bachelet                     (c) General Pinochet      (d) None of the above

Q.6.Which party ruled in Poland in 1980?
(a) Polish Workers Party                                                          (b) Polish Party
(c) Polish United Workers’ Party                                            (d) None of the above

Q.7.The workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike on
(a) 14 Aug 1980               (b) 15 Aug 1980              (c) 14 Sept 1980               (d) None of the above

Q.8. Who was the leader of the Solidarity Movement in Poland?
(a) Pinochet                     (b) Lech Walesa               (c) Jaruzelski                    (d) None of the above

Q.9.The three governments of Allende’s Chile, Walesa’s Poland and Michelle’s Chile had a
(a) Democratic form of government                      (b) Martial law
(c) Communist form of government                       (d) All the above

Q.10. Which Revolution inspired many struggles for democracy all over Europe?
(a) Russian Revolution                                             (b) American Revolution
(c) French Revolution                                                 (d) Both (a) and (b)

Q.11.What is meant by Universal Adult Franchise?
(a) Right to vote to property owners                      (b) Right to vote to women
(c) Right to vote to all adults                                    (d) Right to vote to blacks

Q.12. When did Ghana become independent and from whom?
(a) 1956, Dutch               (b) 1957, France              (c) 1957, Britain              (d) 1958, Germany

Q.13.After Independence, who became the first Prime Minister and then the President ofGhana?
(a) Patrice Lumamba      (b) Jomo Kenyatta          (c) Sam Nujoma              (d) Kwame Nkrumah

Q.14. When did Myanmar attain independence and what type of government did it adopt?
(a) 1946, communist      (b) 1948, democracy      (c) 1947, democracy      (d) 1948, dictatorship

Q.15.Which award has been won by Suu Kyi?
(a) Literary Award           (b) Oscar Award              (c) Nobel Peace Prize     (d) None of the above

Q.16.Which organ of the U.N. is responsible for maintaining peace and security among the countries?
(a) General Assembly     (b) Security Council        (c) International Court of Justice              (d) All the above

Q.17. Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.
(a) General Assembly     (b) Security Council        (c) International Court of Justice (d) Social and Economic Council

Q.18.     How many members does the Security Council consist of?
(a) 5                    (b) 10                  (c) 15                  (d) 20

Q.19.     Name the five permanent members of the Security Council.
(a) US, Germany, France, China, Italy                     (b) US, Britain, Germany, Italy, France
(c) US, France, Switzerland, China, Russia             (d) US, France, Britain, Russia, China

Q.20.Which country contributes most of the money to U.N.?
(a) U.K.                              (b) France                         (c) U.S.A.                           (d) China

Q.21.The President of the World Bank has always been from
(a) U.K. (                           b) U.S.A.                           (c) France                         (d) Russia

Q.22.Which party ruled Iraq since 1968?
(a) Baa’th Party               (b) Socialist Baa’th Party              (c) Arab Socialist Baa’th Party (d) None of the above

Q.23.What is the territory under the immediate political control of another state called?
(a) Communist state       (b) Colony                        (c) Democratic state        (d) none of the above

Q.24.Which one of the following does not lead to the spread of democracy?
(a) Struggle by the people                                         (b) End of colonialism
(c) People’s desire for freedom                               (d) Invasion by foreign countries

25. Which one of the following situations is democratic?
(a)             General Pinochet, an Army General of Chile, led a coup and became the President of the country.
(b)            In China, always the Communist Party only wins in elections and forms the government.
(c)             The government led by Jaruzelski in Poland, imposed martial law and imprisoned thousands of Solidarity members who took part in strike.
(d)            The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.

26. Which one of the following countries is not a permanent member of UN Security Council?
(a) China                           (b) France                         (c) Japan                           (d) Russia

27.      How many member states are there in the International Monetary Fund?
(a) 173                              (b) 192                              (c) 200                               (d) 190

28.    Which country among the following was the only country by 1900, where every citizen had voting right?
(a) Australia                     (b) New Zealand             (c) Poland                         (d) USA

29. Which country supported and controlled the autocratic government in Poland?
(a) USA                              (b) China                           (c) Russia                          (d) UK

30.            What is the total number of members in the UN General Assembly?
(a) 200                              (b) 190                              (c) 193                               (d) 205

31.            Who among the following in UN has always been a citizen of the US?
(a) Treasury Secretary                                (b) President of the World Bank
(c) Finance Secretary                                  (d) Secretary General

32. Which of the following countries was the first to give universal adult suffrage?
(a) New Zealand                            (b) Britain                         (c) India                            (d) USA

33. Which of the following does not lead to the spread of democracy?
(a) Struggle by people                                 (b) Invasion by foreign country
(c) End of colonialism                                  (d) People’s desire for freedom

34. Who was the leader of Solidarity Movement in Poland?
(a) Michelle Bachelete                 (b) Salvador Allende       (c) Lech Walesa               (d) Pinochet

35. Why was International Monetary Fund established?
(a)             To maintain peace and security among the countries
(b)            Lends money to governments of member nations when in need
(c)             To implement and formulate trade agreements
(d)            To take decision regarding misery and poverty of western countries

36. In Myanmar, Aung San Suu Kyi led
(a) National Congress                                 (b) United Workers Party
(c) Communist Party                                ( d)TheNational League for Democracy

37. First Prime Minister of Ghanawas :
(a) Augusto Pinochet                     (b) Nkrumah                   (c) General Bachelet        (d) Allende

38. Strike the odd one out:
(a) General Assembly                   (b) International Court of Justice              (c) Security Council         (d) Veto

39.            How many members’ countries are there in Security Council of UN?
(a) 25                                  (b) 20                               (c) 15                                 (d) 10

40.            Name of the leader in Myanmar put under house arrest is:

(a) Ban Kimoon               (b) Uthan                          (c) Aung San Suu Kyi       (d) Khalida Zia

ANSWERS.M.C.Qs. [1 MARK]
(c) (b) (c) (a)(a) (c) (a) (b) (a) 10 (c) 11 (c) 12 (c) 13 (b) 14 (b) 15 (c) 16(b) (17 (a) 18 (c) 19 (d) 20 (c) 21 (b) 22 (c) 23 (b) 24 (d) 25 (d) 26 (c) 27 (a) 28 (b) 29 (c) 30 (c) 31 (b) 32 (a) 33(b) 34 (c) 35 (b) 36 (d) 37 (b) 38 (d) 39 (c) 40 (c)


Post a Comment Blogger

 
Top