CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Economics

CHAPTER -1 The Story of Village Palampur


1.Which of the following is grown in the rainy season?
(a) Jowar and bajra              (b) Wheat                       
 (c) Soyabean                    (d) Rice
Q.2. Which of the following is a Rabi crop?
(a) Wheat                                        (b) Rice                           
(c) Cotton                         (d) Jowar and bajra

Q.3. Which of the following is fixed capital?
(a) Tools and machines                 (b) Fertilisers and pesticides      
(c) Soil                (d) Seeds

Q.4. Which of the following is a standard unit of measurement of land?
(a) Bigha                                          (b) Hectare                       
(c) Acre                             (d) Guintha

Q.5.      The minimum wages for a farm labourer set by the government is
(a) Rs. 50                                         (b) Rs. 60                          
(c) Rs. 70                           (d) Rs. 80

Q.6.      Money in hand is an example of
(a) Human capital                          (b) Fixed capital             
 (c) Working capital         (d) Physical capital

Q.7. HYV seeds stands for
(a) Heavy yielding variety seeds (b) High yielding variety seeds    
(c) Half yielding variety seeds   (d) None

Q.8. What is the main production activity in Palampur village?
(a) Farming                                     (b) Animal husbandry   
 (c) Transport                    (d) Small-scale manufacturing

Q.9. Multiple cropping means growing
(a) only two crops                         (b) only three crops        
(c) upto four crops          (d) more than one crop

Q.10. Land under cultivation (in million hectares) in India in the year 2000 was
(a) 120                                (b) 130                              
(c) 140                               (d) 150

Q.11. Which area in India has a low level of irrigation?
(a) Deccan plateau                        (b) Coastal regions         
(c) Riverine plains           (d) Both (a) and (b)

Q.12. Modern farming methods were tried in India for the first time in
(a) Punjab (                                     b) Western U.P.             
 (c) Haryana                      (d) All the above

Q.13. Which of the following is a modern farming method?
(a) Multiple cropping                    (b) Use of HYV seeds      
(c) Use of chemical fertilisers      (d) Both (b) and (c)

Q.14.  Production of pulses (in million tonnes) in India during 2000-01 was
(a) 10                                               (b) 11                                
(c) 14                                 (d) 12

Q.15.  Which one is a natural resource?
(a) Labour                                       (b) Raw materials          
 (c) Mineral                       (d) None of the above

Q.16. High yielding variety seeds (HYV) were introduced to Indian farmers as a result of
(a) White Revolution                    (b) Green Revolution    
 (c) IT Revolution              (d) None of the above

Q.17. Which Kharif crop is used for cattle feed?
(a) Sugarcane                                 (b) Potato                        
 (c) Jowar and bajra         (d) Wheat

Q.18. The activities such as small manufacturing, transport, shopkeeping are referred to as
(a) Non-economic activities                                     (b) Non-farming activities
(c) Non-traditional activities                                    (d) Non-market activities

Q.19. High Yielding Variety (HYV) seeds are developed in
(a) Research institutes   (b) Factories                     
(c) Krishak Bharati Cooperatives               (d) None of the above

Q.20. The concept of White Revolution is associated with
(a) food crops                  (b) milk                             
(c) cotton                                                      (d) pesticides

Q.21. Who is a person who puts together land, labour and capital?
(a) Moneylender             (b) Entrepreneur             
(c) Zamindar                                                 (d) Manager

Q.22. A farmer who works on a piece of 1 hectare of land is treated as
(a) Medium farmer         (b) small farmer               
(c) large farmer                                           (d) none of the above

Q.23Scope of farming activity is limited in Palampur due to
(a) Fixed amount of land                            (b) lack of irrigation        
(c) lack of labour             (d) none of the above

Q.24. What is done to surplus wheat in Palampur?
(a) Sold in the market    (b) Destroyed                  
(c) Stocked by self                         (d) Given in charity

Q.25. Consumption of chemical fertilisers is highest in which state of India?
(a) Punjab (b) Haryana (c) Rajasthan (d) Himachal Pardesh

Q.26. People of Palampur sell milk in the near by large village named:
(a) Pitampura                                 (b) Siliguri                                       
(c) Shahpur                                     (d) Raiganj

Q.27. Out of the total cultivated areas in the country, how much area is irrigated today :
(a) less than 40%                           (b) less than 30%                           
(c) less than 60%             (d) less than 70%

Q.28. 'Operation Flood' is related to :
(a) control flood                            (b) produce fish                            
 (c) milk production         (d) grain production

Q.29. Green Revolution is related to :
(a) Milk Production                       (b) Grain production                     
(c) Fish production         (d) none of these

Q.30. Where do most of the small farmers borrow money to arrange for the capital in Palampur?
(a) Banks                          (b) Co-operative Societies           
(c) Village money lenders             (d) Friends and relatives

Q.31. Which one among the following is not fixed capital?
(a) Machines                    (b) Buildings                                   
(c) Tools                                          (d) Raw materials

Q.32. Why do the farmers of Palampur follow multiple cropping? Choose the correct answer.
(a)          Because the water consumption is less in this method
(b)         Because this method consumes less chemical fertilisers
(c)          Because this method doesn't require fertile soils
(d)         Because this method is the most common way of increasing production

Q.33. Which of the following transformed the system of irrigation in Palampur?
(a) Tubewells                   (b) Persian wheel                         
 (c) Rainwater harvesting              (d) None of these

Q.34.  How many families lives in Village Palampur?
(a) 150                                             (b) 250                              
(c) 350                                             (d) 450

Q.35.  Which one among the following is a non-farm activity?
(a) Multiple croppping                 (b) Crop rotation              
(c) Dairy farming                          (d) Modern farming

Q.36. Which one of the following is not an effect of the modern farming?
(a) Soil degradation                      (b) Deforestation            
(c) Decrease in groundwater       (d) Water pollution

Q.37. Marginal farmers are those :
(a) who use modern methods for farming                           
(b) who practice crop rotation for farming
(c) who did not have sufficient land for farming                
(d) who use modern methods of irrigation

Q.38. Working capital stands for :
(a) Tools, machines and buildings                                         
(b) raw materials and money in hand
(c) total share capital                                                              
 (d) fixed deposits in financial institutions

Q.39. Which is the most abundant factor of production in India?
(a) Land                                           (b) Capital                       
 (c) Labour                                       (d) Tools and machines

Q.40. Multiple Cropping refers to :
(a) Cultivation of wheat and rice                                                          
(b) cultivation of two crops in alternate rows
(c) cultivating more than one crop on the same field each year    
(d) cultivating crops and rearing animals on the same farm

Key to MCQs
Ans.1    (a), 2     (a), (a) , (b), (b),
  (c), 7    (b), (a), (d), 10 (c), 
11 (a), 12(d),13     (d),14   (b),15
(c),16  (b), 17    (c), 18  (b),  19  (a), 20  (b), 
21 (b), 22  (b), 23 (a), 24 (a), 25  (a), 
26 (d), 27  (a),28 (c),29 (d),30   (c), 
31 (d), 32  (d), 33 (a), 34 (c), 35  (c), 
36 (d), 37  (c), 38 (b), 39 (c), 40(c)

Post a Comment Blogger