CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Economics

CHAPTER: 2. PEOPLE AS RESOURCE


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (1 MARK)

Q.1. Why is literacy rate is low in the females?
(a) lack of equal education opportunities                     (b) lack of transport facilities
(c) lack of infrastructure                                                   (d) lack of income

Q.2.  Which state has highest literacy rate as per 2001?
(a) Kerala                          (b) Madhya Pradesh                     
(c) Bihar                            (d) Orissa

Q.3. Which of the following is a significant step towards providing basic education to the children in the age group of 6-14 years?
(a) Sarva Siksha Abhiyan              (b) Adult Education Programme               
(c) Mid-day meal             (d) None

Q.4. Market activity known as production for
(a) exchange                    (b) earning income                        
(c) earning profit                           (d) all the above

Q.5. Increase in longevity of life is an indicator of
(a) good quality of life                                               (b) improvement in health sector
(c) better HDI (Human Development Index)         (d) all the above

Q.6. what is Self-consumption is called
(a) non-production activity         (b) non-market activity  
(c) non-economic activity            (d) none of the above

Q.7. Which one from the following is include in Secondary sector includes
(a) trade (                         b) marketing                   
 (c) manufacturing                         (d) education

Q.8. One who can read and write in any language with understanding is termed as
(a) student                       (b) adult                            
(c) child                                           (d) literate

Q.9. What is India’s position in scientifically and technically manpower in the world?
(a) first                              (b) second                        (c) third                                           (d) fourth

Q.10. Investment in human capital is expenditure on
(a) education                   (b) training                       
(c) medical care                             (d) all the above

Q.11. The scheme for the establishment of residential schools to impart education to talented children from rural areas is
(a) Kendriya Vidyalayas (b) Navodaya Vidyalayas              
(c) Sarvodaya Vidyalayas             (d) None of the aboves

Q.12. Services of housewives are included in
(a) national income        (b) domestic income                     
(c) household income    (d) none of the above

Q.13. Infant mortality rate refers to the death of a child under the age of
(a) 1 year                          (b) 2 years                        
(c) 3 years                                       (d) 4 years

Q.14. Choose the non-market activities
(i) Vilas sells fish in the village market (ii) Vilas cooks food for his family (iii) Sakal works in a private firm (iv) Sakal looks after his younger brother and sister
(a) (i) & (ii)                        (b) (iii) & (iv)                   
 (c) (i) & (iii)                                     (d) (ii) & (iv)

Q.15.Which one from the following is the primary sector activities
(i) Forestry (ii) Poultry farming (iii) Animal husbandry (iv) Manufacturing
(a) (i)                                 (b) (i), (ii), (iii)                   
(c) (ii), (iii), (iv)                               (d) All the above

Q.16.What are Tertiary sector provides
(a) services                       (b) goods                          
(c) both goods and services         (d) none of the above

Q.17.The quality of population depends on
(a) literacy rate                (b) health                         
(c) skill                                             (d) all the above

Q.18. People as a resource refers to the
(a) educational skills      (b) productive skills        
(c) health skills                               (d) none of the above

Q.19. Where is Seasonal unemployment found
(a) urban areas                (b) rural areas                  
(c) in remote areas         (d) both in rural and urban areas

Q.20. Bribe taking by parent is an
(a) economic activity      (b) marketing activity     
(c) non-economic activity            (d) none of the above

Q.21.The persons who are not working by their own willing is covered under
(a) seasonal unemployment   (b) disguised unemployment  
(c) educated unemployment   (d) none of the above

Q.22. Disguised unemployment when the number of persons working on a farm is
(a) only what is required        (b) more than required             
(c) less than required               (d) None of the above

Q.23If a person cannot find jobs during some months of the year, which type of employment is this called?
(a) Structural unemployment     (b) Cyclical unemployment     
(c) Seasonal unemployment    (d) None of these

Q.24.  What is the literacy rate of India as per 2011 census?
(a) 60%                             (b) 62%                             
(c) 74.04%                                       (d) 70%

Q.25.  What is the sex-ratio of India According to 2001 census,  :
(a) 921 females per 1000             (b) 930 females per 1000   
(c) 928 females per 1000     (d) 933 females per 1000

Q.26. Forestry and dairy are related to which?
(a) Primary Sector                         (b) Tertiary Sector                         
(c) Secondary Sector      (d) None of the above

Q.27. What is the expended form of PHC
(a) Public Health Club                   (b) Private Health Club   
(c) Primary Health Centre           (d) None of these

Q.28. From the following in which fields is disguised unemployment found?
(a) Industries                   (b) Agriculture                 
(c) Mining                         (d) Fisherise

Q.29. What is the aim of Sarva Siksha Abhiyan?
(a)          To provide elementary education to women
(b)         To provide elementary education to the rural poor
(c)          To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years
(d)         To provide elementary education to the urban poor

Q.30.Which one from the following is related to the tertiary sector?
(a) Agriculture                 (b) Forestry                       
(c) Mining                                      (d) Communication

Q.31. Which one from the following is the most labour absorbing sector?
(a) Agriculture                 (b) Fisheries                     
(c) Poultry farming                        (d) Mining

Q.32. Which one is an economic activity in the following?
(a) Work of Nurse at her home                               (b) Work of Doctor at their home
(c) Work of Teacher in the school                           (d) None of the above

Q.33Which one of the following is considered important to create a 'virtuous cycle' by the parents?
(a) To sand their children to the school                 
(b) To provide goods food to their children
(c) To join their children in corporate schools      
(d) To take care of the health and education of their children

Q.34.  Infant mortality rate in 2001 was :
(a) 85                                 (b) 70                                
(c) 75                                 (d) 35

Q.35.  What is the life expectancy in India as per the census of 2000?
(a) 72 years                      (b) 53 years                      
(c) 64 years                      (d) 80 years

Q.36.  Tenth Plan endeavoured to increase enrolment in higher education from 6% to :
(a) 7%                                (b) 9%                                
(c) 10%                              (d) 12%

Q.37.  Decrease in IMR (Infant Mortality Rate) of a country signifies:
(a) Increase in life expectancy                                 (b) Increase in GNP
(c) Economic development of a country                (d) Increase in number of colleges in a country

Q.38. which one is odd in the following (with reference to population) :
(a) Education                   (b) Medical Care             
(c) Training                       (d) Computers

Q.39. The number of females per thousand males refers to :
(a) Sex Ratio                     (b) Literacy Rate              
(c) Infant Mortality Rate (d) Birth Rate

Key of MCQs
Q.1 (a), 2. (a), 3.  (a),4. (d), 5. (a), 6. (b), 7(c), 8(d), (c), 10.  (d),
11.  (b), 12.  (d), 13. (a), 14 (d), 15. (b), 16.  (a), 17. (d), 18. (b), 19.(b), 20.  (c), 
21. (d), 22 (b), 23 (c), 24 (c), 25 (b), 26.  (a), 27.  (c), 28.  (b), 29.  (c), 30 (d), 
31. (a), 32.  (c), 33.(d), 34.  (c), 35.  (c) 36.  (b), 37 (a), 38 (d), 39. (a)

Post a Comment Blogger

 
Top