CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Civics

CHAPTER 3: CONSTITUTIONAL DESIGN 


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS [1 MARK]

Q.1. On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?
(a) For treason (b) For breaking the laws
(c) For corruption charges (d) for possessing illegal property

Q.2. what is apartheid?
(a) Election in proportion to population (b) Official policy of discrimination against the Blacks

(c) Equality among all (d) None of the above

Q.3. In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?
(a) Restricted social contacts between the races (b) Segregation of public facilities

(c) Created race-specific job categories (d) All the above

Q.4. Name the organisation that led the struggle against the policies of segregation.
(a) African National Conference (b) African Neutral Congress

(c) African National Congress (d) All National Party

Q.5. why did the white regime decide to change its policies?
(a) Increase in protests and struggles

(b) Government realised that repression was becoming difficult

(c) Rise of sympathetic attitude in government for the blacks

(d) Both (a) and (b)

Q.6. which of these did not form a part of the changed attitude of South African government?
(a) Discriminatory laws were repealed (b) Ban on political parties and media was lifted

(c) Nelson Mandela was freed from imprisonment (d) More discriminatory laws were passed

Q.7. when did South Africa become a democratic country?
(a) 26 April, 1995 (b) 26 April, 1994 (c) 24 March, 1994 (d) 27 April, 1996

Q.8. With the end of apartheid, who became the first President of South African Republic?
(a) F.W. de Klerk (b) P.W. Botha (c) Nelson Mandela (d) None of the above

Q.9. Name the autobiography of Nelson Mandela.
(a) The Long Walk to Freedom (b) South Africa Wins Freedom (c) Walk to Freedom (d) Our Freedom

Q.10. what did the black population want in the new Constitution?
(a) A black President (b) Substantial social and economic rights

(c) Whites should be turned out of the country (d) Apartheid for the whites

Q.11. what did the white minority want from the new Constitution?
(a) Protect its privileges and property (b) A separate country for themselves

(c) Reservation in legislature (d) some special rights

Q.12. During negotiations for making the Constitution, the whites agreed to
(a) The principle of majority rule (b) One person one vote

(c) Accept some basic rights for the poor and the workers (d) All the above

Q.13. which of the following sentences is correct?
(a) All countries that have constitutions are necessarily democratic

(b) All countries that are democratic necessarily have constitutions

(c) Both (a) and (b) (d) None of the above)

Q.14. when did Motilal Nehru draft a Constitution for India?
(a) 1927 (b) 1926 (c) 1929 (d) 1928

Q.15. Where was the 1931 session of Indian National Congress held?
(a) Nagpur (b) Karachi (c) Calcutta (d) Delhi

Q.16. which of these features were accepted by all the Indian leaders much before they satDown to make the Constitution?
(a) Universal adult franchise (b) Right to freedom

(c) Protection of the rights of minorities (d) All the above

Q.17. According to which Act were the elections held to provincial legislatures in India in 1937?
(a) Government of India Act, 1935 (b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1909 (d) None of the above

Q.18. which of these inspired our leaders while framing the Constitution?
(a) Ideals of the French Revolution (b) Parliamentary democracy in Britain

(c) Bill of Rights in US (d) All the above

Q.19. which revolution in the world inspired the Indians to set up a socialist economy?
(a) French Revolution (b) Turkish Revolution

(c) Russian Revolution (d) American War of Independence

Q.20. Name the body which framed the Constitution of India?
(a) General Assembly (b) Constituent Assembly (c) Constitutional Assembly (d) People’s Assembly

Q.21. when did the Assembly adopt the Constitution?
(a) 26 November, 1949 (b) 26 December, 1949 (c) 26 January, 1950 (d) 26 January, 1949

Q.22. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Jawaharlal Nehru (c) Dr. B.R. Ambedkar (d) Abul Kalam Azad

Q.23. How many amendments were considered before adopting the Constitution?
(a) Around 500 (b) Around 2000 (c) Around 1550 (d) Around 1000

Q.24. Who said the following?
“I shall work for an India in which the poorest shall feel that it is their country ..... InWhich all communities shall live in perfect harmony?”
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru (c) Dr. B.R. Ambedkar (d) Sarojini Naidu

Q.25. Who among these leaders was a bitter critic of Mahatma Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam Azad (b) Sarojini Naidu (c) Dr. B.R. Ambedkar (d) Dr. Rajendra Prasad

Q.26. “The ambition of the greatest man of our generation has been to wipe every tear from Every eye.” Who was Nehru referring to in his speech?
(a) Abdul Ghaffar Khan (b) Mahatma Gandhi (c) Dr. B.R. Ambedkar (d) Vallabhbhai Patel

Q.27. The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?
(a) Preface (b) Preamble (c) Introduction (d) Article

Q.28. Match these guiding values with their meanings.
(A) Sovereign (i) government will not favour any particular religion

(B) Republic (ii) People will have supreme right to make decisions without outsideInterference

(C) Fraternity (iii) Head of the state is an elected person

(D) Secular (IV) There should be a feeling of brotherhood among all the people (a) A-(iii), B-(i), C-(ii), D-(IV) (b) A-(ii), B-(iii), C-(iv), D-(i)

(c) A-(i), B-(IV), C-(iii), D-(ii) (d) A-(IV), B-(iii), C-(i), D-(ii)

Q.29. which of these countries is/are examples of a Republic?
(a) USA (b) India (c) South Africa (d) All the above

Q.30. what kind of ‘Justice’ does our Preamble provide?
(a) Economic Justice (b) Political Justice (C) Social Justice (d) All the above

Q.31. which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?
(a) USA can decide India’s foreign policy

(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here

(c) The Indian government only can decide its internal and external policies

(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Q.32. Who was the chairman of the Constituent Assembly?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Dr. Rajendra Prasad (c) B.R. Ambedkar (d) Mahatma Gandhi

Q.33. which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?
(a) Republic Day (b) Independence Day (c) Gandhi Jayanti (d) Constitution Enforcement Day

Q.34.The Indian constitution has borrowed from
(i) Ideas from French Revolution (ii) The British Constitution

(iii) The Bill of Rights of the US (IV) Israeli Constitution

(a) i, ii, iv (b) i, ii, iii, (c) ii, iii, iv (d) i, ii, iv

Q.35.The Constituent Assembly met for how many days?
(a) 114 (b) 280 (c) 365 (d) 150

Q36. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Indian constitution?
(a) Dr. B.R. Ambedkar (b) Jawaharlal Nehru (c) C. Rajgopalachari (d) Dr. Rajendra Prasad

Q.37. When did the Indian constitution come into force?
(a) 26th Nov, 1949 (b) 15th August, 1947 (c) 26th Jan, 1950 (d) 26th Jan, 1930

Q.38. Who prepared the draft of a constitution for India in 1928?
(a) Motilal Nehru (b) B. R. Ambedkar (c) Dr. Rajendra Prasad (d) Jawaharlal Nehru

Q.39When was the Constitution of India adopted?
(a) 26th Nov, 1949 (b) 26th Jan, 1949 (c) 26th Jan, 1950 (d) 26th Nov, 1950

Q.40. Drafting Committee was chaired by:
(a) Gandhiji (b) Pt. J.L. Nehru (c) Baldev Singh (d) Dr B.R. Ambedkar

KEY OF MULTIPLE CHOICE QUESTIONS [1 MARK]


1(a) (b)  (d) (c)  (d)  (d)  (b)  (c)  (a) 10(b)
11 (a) 12(d) 13(b) 14 (d) 15 (b) 16 (d) 17 (a)  18(d) 19 (c) 20 (b)
 21(a) 22 (c) 23 (b) 24 (a) 25 (c) 26 (b) 27 (b) 28 (b) 29 (d)30 (d)
31(c) 32 (b) 33(a) 34(b) i, ii, iii, 35 (a) 36.(a) 37(c) 38 (a) 39 (a) 40(d)

<< Back to NCERT/CBSE Notes

Post a Comment Blogger

 
Top