CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Economics

CHAPTER : 3. POVERTY AS A CHALLENGE


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (1 MARK)

1. Which country of South-East Asia made rapid economic growth?
(a) India                            (b) China      
(c) Nepal     (d) Pakistan

2. NFWP is stand for:
(a) National Federation for Work and Progress   (b) National Forest for Wildlife Protection
(c) National Food and Wheat Processing    (d) National Food for Work Programme

3. Social exclusion denies certain individuals the
(a) facilities                      (b) benefits          (c) opportuniti(d) all the above

4. How many people in India live below the poverty line?
(a) 30 crores                    (b) 26 crores           (c) 28 crores    (d) 24 crores

5. Which organization carries out survey for determining the poverty line?
(a) NSSO                           (b) CSO     (c) Planning Commission  (d) None of the above

6. Which social group is most vulnerable to poverty in India?
(a) Scheduled castes      (b) Scheduled tribes       (c) Casual labourers   (d) All the above

7. Which two states of India continue to be the poorest states?
(a) Madhya Pradesh, Jammu & Kashmir  (b) Uttar Pradesh, Uttarakhand   
 (c) Orissa, Bihar            (d) None 

8. Poverty line in rural areas is (As per 1999 – 2000 prices)
(a) Rs 328                         (b) Rs. 370                        (c) Rs 454       (d) Rs. 460

9. Who are the poorest of the poor?
(a) Women                       (b) Old people                 (c) Children         (d) All the above

10.  What is the poverty ratio in the state of Orissa?
(a) 50%                             (b) 47%                             (c) 60%                              (d) 57%

11.  In which state has the high agricultural growth helped to reduce poverty?
(a) Jammu & Kashmir     (b) West Bengal              (c) Punjab                         (d) Gujarat

12. In which state have the land reform measures helped to reduce poverty?
(a) Tamil Nadu                 (b) Punjab                        (c) West Bengal               (d) Kerala

13. Which state has focused more on human resource development?
(a) Gujarat                        (b) Madhya Pradesh       (c) Maharashtra              (d) Kerala

14. In which state is the public distribution system responsible for the reduction in poverty?
(a) Andhra Pradesh        (b) Tamil Nadu                (c) Both (a) and (b)         (d) None of the above

15. What is the main cause of poverty in India?
(a) High income inequalities       (b) Less job opportunities    
  (c) High growth in population     (d) All of these

16. Which of the following is responsible for high poverty rates?
(a) Huge income inequalities                    (b) Unequal distribution of land
(c) Lack of effective implementation of land reforms        (d) All the above

17. In rural areas, which of the following are not poor?
(a) Landless agricultural workers    (b) Backward classes      (c) Rural artisans (d) Medium farmers

18. Nutritional level of food energy is expressed in the form of
(a) calories per day  (b) wheat consumption  (c) rice consumption per day  (d) none of the above

19. As per Planning Commission, minimum daily intake of calories for determining poverty line for rural area is
(a) 2100                            (b) 2400                   (c) 1500        (d) none of the above

Q.20. Poverty ratio in India as compared to Pakistan is
(a) same                            (b) half                         (c) two times  (d) two and a half times

21.  What are accepted average calories required in India in urban areas?
(a) 2100                            (b) 2400                          (c) 2800                    (d) 2500

22.  Which one from the following is considered as poor?
(a) A rich landlord           (b) A businessman        (c) A landless labourer      (d) A teacher

23Which among the following is the method to estimate the poverty line?
(a) Investment method       (b) Income method        (c) Capital method   (d) Human method

24. Which state has the largest percentage of poors in India?
(a) Bihar                            (b) Orissa                       (c) Kerala                    (d) Punjab

25. When was National Rural Employment Guarantee Act passed?
(a) September 2005       (b) August 2004                             (c) May 2009       (d) None of these

26. Who advocated that India would be truly independent only when the poorest of its people become free of human suffering ?
(a) Mahatma Gandhi      (b) Indira Gandhi       (c) Jawahar lal Nehru     (d) Subhash Chandra Bose

27. Which of the following programmes was launched in the year 2000?
(a) National Rural Employment Guarantee Act                   (b) Prime Minister Rojgar Yojana
(c) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna                           (d) Pradhan Mantri Gramodaya Yojana

28. Who do not come under the category of urban poor?
(a) The casual workers   (b) The unemployed                     (c) The shopkeepe  (d) Rickshawpullers

29.  How many percent of Indian people were poor in the year 2000?
(a) 36%                             (b) 46%                                            (c) 26%       (d) 29%

30.  Which scheme was started in 1993 to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?
(a) Prime Minister Rojgar Yojana                (b) National Rural Employment Guarantee Act
(c) Rural Employment Generation Programme         (d) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana

31.  For how many days MNREGA provides employment?
(a) 70                                 (b) 80                         (c) 90                        (d) 100

32.  Which one of the social groups is vulnerable to poverty?
(a) Scheduled caste (b) Urban casual labour (c) Rural agricultural households (d) All the above

33.  By which year governments are aiming to meet the Millennium Development Goals including halving the rate of global poverty?
(a) 2011         (b) 2015                                          (c) 2045               (d) 2035

34.  Which one are not the major causes of income inequality in India?
(a) Unequal distribution of land                                             (b) Lack of fertile land
(c) Gap between rich and the poor                                       (d) Increase in population

35. In which of the following countries did poverty actually rise from 1981 to 2001?
(a) Sub-Saharan Africa                 (b) India     (c) China                                 (d) Russia

36. The calorie requirement is higher in the rural areas because:
(a) they do not enjoy as much as people in the urban areas.      (b) food items are expensive.
(c) they are engaged in mental work.      (d) people are engaged in physical labour.

37. Which of the following is an indicator of poverty in India?
(a) Income level  (b) Illiteracy level     (c) Employment level            (d) All of these

38. Which of the following is not a valid reason for the poverty alleviation programme in India?
(a) Lack of proper implementation                                       (b) Lack of right targeting
(c) Corruption at the highest level                                         (d) Overlapping of schemes

39. Which industry suffered the most during colonial period?
(a) Jute                                            (b) Textile              (c) Indigo  (d) All the above

40. Which one from the following states is above the national average of poverty ratio?
(a) West Bengal            (b) Tamil Nadu                (c) Andhra Pradesh             (d) Karnataka

KEY OF MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (1 MARK)
1. (b), 2. (d), 3. (d), 4. (b), 5. (a), 6. (d), 7. (c), 8. (a), 9. (d), 10. (b),11. (c),12. (c),13. (d), 14. (c),
15. (d), 16. (d), 17. (d), 18. (a),19. (b), 20. (c), 21. (b), 22.(c), 23. (b), 24. (b), 25. (a), 26. (a), 27. (d) 28. (c), 29. (c), 30. (a), 31. (d), 32. (d), 33. (b), 34. (b), 35.(a), 36. (d), 37. (d), 38. (c), 39. (a), 40. (a)

Post a Comment Blogger

 
Top