CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Economics



1.The most affected groups in rural areas facing food insecurity are:
(a) landless people                        (b) traditional artisans               
 (c) beggars                       (d) all the above

2. MSP is stand for:
(a) Minimum Support Price         (b) Maximum Support Price         (c) Marginal Support Price (d) None of these

3. Green Revolution of 1960s was associated with:
(a) use of HYV seeds                     (b) tree plantation programme  (c) fisheries development (d) None of these

4. P D S is associated with:
(a) fair price shops                        (b) cooperative stores                  (c) super bazars               (d) none of the above

5. Revamped Public Distribution System provides benefits to:
(a) cities                            (b) remote and backward areas                (c) self-help groups    (d) cooperative societies

6. White Revolution of the country is associated to:
(a) sugar                           (b) milk                                                          (c) paper                           (d) none of the above

7. Annapurna Scheme fulfills the food requirements of:
(a) indigent senior citizens           (b) children                     (c) pregnant ladies                        (d) young persons

8. Antyodaya cards are related to
(a) all poors                      (b) poorest of the poor                (c) persons below poverty line   (d) none of the above

9. Antyodaya Anna Yojana and Annapurna Scheme are linked with :
(a) Public distribution system     (b) mid-day meal            (c) special nutrition programme (d) none of the above

10. Under the Public Distribution System foodgrains given per family per month is:

(a) 40 kg                            (b) 35 kg                                          (c) 25 kg                                          (d) 20 kg

11. In which state more than 90% ration shops are run by cooperatives
(a) Andhra Pradesh        (b) Tamil Nadu                               (c) Orissa                                         (d) Bihar

12. The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :
(a) Amul (Gujarat)                                                      (b) Academy of Development Science (Maharashtra)
(c) Mother Dairy (Delhi)                                            (d) None of the above

13. NREGA provides:
(a) 200-days of assured work      (b) 100-days of assured work     (c) No assured work       (d) None of the above

14. Minimum Support Price is announced by the government to provide :
(a) incentives to farmers for raising production   (b) incentives to traders to earn maximum profit from farmers
(c) incentives to moneylenders to lend maximum to farmers                      (d) none of the above

15. Seasonal hunger mostly found in:
(a) urban areas                              (b) rural areas                                (c) metro cities                (d) both (a) and (b)

16.In which crop largest increase in production as a result of Green Revolution?
(a) wheat                                        (b) rice                                             (c) maize                           (d) none of the above

17. Main purpose of buffer stock is :
(a) to save food grains from pest attack                              (b) to stop price fluctuations
(c) to meet the crisis of low production                               (d) both (b) and (c)

18. Who is the nodal officer at district level?
(a) Commissioner                          (b) Superintendent of police       (c) District officer            (d) Collector

19.What is Food security means:
(a) availability of food                   (b) accessibility of food               (c) affordability of food (d) all the above

20. Massive starvation takes place due to:
(a) rise in the price of essential commodities                     (b) decline in production of foodgrains
(c) drought                                                                  (d) both (a) and (b)

21. Chronic hunger refers to :
(a) low income (b) inadequate quantity of food (c) inadequate quality of food (d) all the above

22. The most devastating famine occurred in India in 1943 in :
(a) Assam                                        (b) Bengal                         (c) Bihar                            (d) Orissa

23In which of the following states do we find the largest number of food insecure people?
(a) Bihar, Jharkhand and Orissa                                             (b) Bihar, Jharkhand and Gujarat
(c) Bihar, Madhya Pradesh and Tamilnadu                          (d) Bihar, Chhattisgarh and Karnataka

24. In which state of India, Amul Dairy is situated?
(a) Rajasthan                                  (b) Gujarat                       (c) Karnataka                   (d) Bihar

25. Who released a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968?
(a) Mahatma Gandhi                    (b) Indira Gandhi             (c) Jawaharlal Nehru      (d) Motilal Nehru

26. The price that is announced before the sowing season is called:
(a) Issue price                                 (b) Fair price                    (c) Market price              (d) Minimum support price

27. To whom the yellow card is issued?
(a) To shop keeper                        (b) To land lord's (c) To government employee   (d) People below the poverty line

28. Which are the special target groups in Antyodaya Anna Yojana?
(a) Poorest of the poor                 (b) Poor and non-poor  (c) Backward class          (d) None of these

29.  Food for Work Programme was launched in which of the following years?
(a) 2003 (b) 2001 (c) 2004 (d) 2005

30.  Kalahandi is situated in which of the following states?
(a) Orissa (b) Punjab (c) Rajasthan (d) Bihar

31. The Mother Dairy is an important cooperative in                          .
(a) Gujarat (b) Punjab (c) Haryana (d) Delhi

32. Women and children under the age of five are food insecure population due to :
(a) Malnutrition (b) Healthy diet (c) Fats (d) None of the above

33. F.C.I. stands for
(a) Foreign Co-operation with India (b) Food Corporation of India
(c) Fossils Corporation of India (d) Food Coming to India

34. Which among the following schemes was started in the year 2000 for the indigent senior citizens?
(a) PDS (b) NFWP (c) SGSY (d) APS

35. Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi:
(a) Amul (b) Kendriya Bhandar (c) Mother Dairy (d) None of these

36. Which among the following schemes was initiated for the poor in all areas?
(a) TPDS (b) RPDS (c) AAY (d) All of these

37. Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through
(a) IFCI (b) FCI (c) IDBI (d) FICCI

38. In which part of the country, grain banks have been set up by NGO's?
(a) Gujarat (b) Haryana (c) Punjab (d) Maharashtra

39. When was the Antyodaya Anna Yojana scheme launched?
(a) In Jan 1999 (b) In May 2000 (c) In Dec 2000 (d) In October 2005

40. Percentage of seasonal as well as chronic hunger in India over the years has
(a) increased (b) decreased (c) remained constant (d) None of these

1. (d), 2(a), 3(a), 4 (a), 5. (b), 6. (b), 7. (a), 8. (b), 9. (a), 10. (b), 11. (b), 12. (b), 13. (b), 14. (a) ,15. (b),16. (a), 17.(d), 18. (d), 19. (d), 20. (c),21. (d), 22. (b), 23. (a), 24. (b), 25. (b), 26. (d), 27. (d), 28. (a), 29. (c), 30. (a), 31. (d), 32. (a), 33. (b), 34. (d), 35. (c), 36. (d), 37. (b), 38. (d), 39. (c), 40. (b)

Post a Comment Blogger