CBSE NCERT Class XI (11th) | Chemistry

Chapter 5 - States of Matter
Q1 :  
What will be the minimum pressure required to compress 500 dm3 of air at 1 bar to 200 dm3at 30°C?
Answer :
Given,
Initial pressure, p1 = 1 bar
Initial volume, V1 = 500 dm3
Final volume, V2 = 200 dm3
Since the temperature remains constant, the final pressure (p2) can be calculated using Boyle's law.
According to Boyle's law,
Therefore, the minimum pressure required is 2.5 bar.
Q2 :  
A vessel of 120 mL capacity contains a certain amount of gas at 35 °C and 1.2 bar pressure. The gas is transferred to another vessel of volume 180 mL at 35 °C. What would be its pressure?


Answer :
Given,
Initial pressure, p1 = 1.2 bar
Initial volume, V1 = 120 mL
Final volume, V2 = 180 mL
Since the temperature remains constant, the final pressure (p2) can be calculated using Boyle's law.
According to Boyle's law,
Therefore, the pressure would be 0.8 bar.
Q3 :  
Using the equation of state pV = nRT; show that at a given temperature density of a gas is proportional to gas pressurep.


Answer :
The equation of state is given by,
pV = nRT ……….. (i)
Where,
p Ã¢â€ ’ Pressure of gas
V Ã¢â€ ’ Volume of gas
n→ Number of moles of gas
R → Gas constant
T Ã¢â€ ’ Temperature of gas
From equation (i) we have,
Replacing n with , we have
Where,
m Ã¢â€ ’ Mass of gas
M Ã¢â€ ’ Molar mass of gas
But, (d = density of gas)
Thus, from equation (ii), we have
Molar mass (M) of a gas is always constant and therefore, at constant temperature= constant.
Hence, at a given temperature, the density (d) of gas is proportional to its pressure (p)
Q4 :  
At 0°C, the density of a certain oxide of a gas at 2 bar is same as that of dinitrogen at 5 bar. What is the molecular mass of the oxide?


Answer :
Density (d) of the substance at temperature (T) can be given by the expression,
d = 
Now, density of oxide (d1) is given by,
Where, M1 and p1 are the mass and pressure of the oxide respectively.
Density of dinitrogen gas (d2) is given by,
Where, M2 and p2 are the mass and pressure of the oxide respectively.
According to the given question,
Molecular mass of nitrogen, M2 = 28 g/mol
Hence, the molecular mass of the oxide is 70 g/mol.
Q5 :  
Pressure of 1 g of an ideal gas A at 27 °C is found to be 2 bar. When 2 g of another ideal gas B is introduced in the same flask at same temperature the pressure becomes 3 bar. Find a relationship between their molecular masses.


Answer :
For ideal gas A, the ideal gas equation is given by,
Where, pA and nA represent the pressure and number of moles of gas A.
For ideal gas B, the ideal gas equation is given by,
Where, pB and nB represent the pressure and number of moles of gas B.
[V and T are constants for gases A and B]
From equation (i), we have
From equation (ii), we have
Where, MA and MB are the molecular masses of gases A and B respectively.
Now, from equations (iii) and (iv), we have
Given,
(Since total pressure is 3 bar)
Substituting these values in equation (v), we have
Thus, a relationship between the molecular masses of A and B is given by
.
Q6 :  
The drain cleaner, Drainex contains small bits of aluminum which react with caustic soda to produce dihydrogen. What volume of dihydrogen at 20 °C and one bar will be released when 0.15g of aluminum reacts?


Answer :
The reaction of aluminium with caustic soda can be represented as:
At STP (273.15 K and 1 atm), 54 g (2 × 27 g) of Al gives 3 × 22400 mL of H2..
 0.15 g Al gives i.e., 186.67 mL of H2.
At STP,
Let the volume of dihydrogen be at p2 = 0.987 atm (since 1 bar = 0.987 atm) and T2 = 20°C = (273.15 + 20) K = 293.15 K..
Therefore, 203 mL of dihydrogen will be released.
Q7 :  
What will be the pressure exerted by a mixture of 3.2 g of methane and 4.4 g of carbon dioxide contained in a 9 dm3 flask at 27 °C ?


Answer :
It is known that,
For methane (CH 4),
For carbon dioxide (CO2),
Total pressure exerted by the mixture can be obtained as:
Hence, the total pressure exerted by the mixture is 8.314 × 104 Pa.
Q8 :  
What will be the pressure of the gaseous mixture when 0.5 L of H2 at 0.8 bar and 2.0 L of dioxygen at 0.7 bar are introduced in a 1L vessel at 27°C?


Answer :
Let the partial pressure of H2 in the vessel be.
Now,
= ?
It is known that,
Now, let the partial pressure of O2 in the vessel be.
p1V1=p2
Q9 :  
Density of a gas is found to be 5.46 g/dm3 at 27 °C at 2 bar pressure. What will be its density at STP?


Answer :
Given,
The density (d2) of the gas at STP can be calculated using the equation,
Hence, the density of the gas at STP will be 3 g dm–3.
Q10 :  
34.05 mL of phosphorus vapour weighs 0.0625 g at 546 °C and 0.1 bar pressure. What is the molar mass of phosphorus?


Answer :
Given,
p = 0.1 bar
V = 34.05 mL = 34.05 × 10–3 L = 34.05 × 10–3 dm3
R = 0.083 bar dm3 K–1 mol–1
T = 546°C = (546 + 273) K = 819 K
The number of moles (n) can be calculated using the ideal gas equation as:
Therefore, molar mass of phosphorus = 1247.5 g mol–1
Hence, the molar mass of phosphorus is 1247.5 g mol–1.
Q11 :  
A student forgot to add the reaction mixture to the round bottomed flask at 27 °C but instead he/she placed the flask on the flame. After a lapse of time, he realized his mistake, and using a pyrometer he found the temperature of the flask was 477 °C. What fraction of air would have been expelled out?


Answer :
Let the volume of the round bottomed flask be V.
Then, the volume of air inside the flask at 27° C is V.
Now,
V1 = V
T1 = 27°C = 300 K
V2 =?
T2 = 477° C = 750 K
According to Charles's law,
Therefore, volume of air expelled out = 2.5 V â€“ V = 1.5 V
Hence, fraction of air expelled out 
Q12 :  
Calculate the temperature of 4.0 mol of a gas occupying 5 dm3 at 3.32 bar.

(R = 0.083 bar dm3 K-1 mol-1).

Answer :
Given,
n = 4.0 mol
V = 5 dm3
p = 3.32 bar
R = 0.083 bar dm3 K–1 mol–1
The temperature (T) can be calculated using the ideal gas equation as:
Hence, the required temperature is 50 K.
Q13 :  
Calculate the total number of electrons present in 1.4 g of dinitrogen gas.


Answer :
Molar mass of dinitrogen (N2) = 28 g mol–1
Thus, 1.4 g of 
Now, 1 molecule of contains 14 electrons.
Therefore, 3.01 × 1023 molecules of N2 contains = 1.4 × 3.01 × 1023
= 4.214 × 1023 electrons
Q14 :  
How much time would it take to distribute one Avogadro number of wheat grains, if 1010grains are distributed each second?


Answer :
Avogadro number = 6.02 × 1023
Thus, time required
Hence, the time taken would be.
Q15 :  
Calculate the total pressure in a mixture of 8 g of dioxygen and 4 g of dihydrogen confined in a vessel of 1 dm3 at 27°C. R = 0.083 bar dm3 K-1 mol-1.


Answer :
Given,
Mass of dioxygen (O2) = 8 g
Thus, number of moles of 
Mass of dihydrogen (H2) = 4 g
Thus, number of moles of 
Therefore, total number of moles in the mixture = 0.25 + 2 = 2.25 mole
Given,
V = 1 dm3
n = 2.25 mol
R = 0.083 bar dm3 K–1 mol–1
T = 27°C = 300 K
Total pressure (p) can be calculated as:
pV = nRT
Hence, the total pressure of the mixture is 56.025 bar.
Q16 :  
Pay load is defined as the difference between the mass of displaced air and the mass of the balloon. Calculate the pay load when a balloon of radius 10 m, mass 100 kg is filled with helium at 1.66 bar at 27°C. (Density of air = 1.2 kg m-3 and R = 0.083 bar dm3 K-1 mol-1).


Answer :
Given,
Radius of the balloon, r = 10 m
Volume of the balloon 
Thus, the volume of the displaced air is 4190.5 m3.
Given,
Density of air = 1.2 kg m–3
Then, mass of displaced air = 4190.5 × 1.2 kg
= 5028.6 kg
Now, mass of helium (m) inside the balloon is given by,
Now, total mass of the balloon filled with helium = (100 + 1117.5) kg
= 1217.5 kg
Hence, pay load = (5028.6 – 1217.5) kg
= 3811.1 kg
Hence, the pay load of the balloon is 3811.1 kg.
Q17 :  
Calculate the volume occupied by 8.8 g of CO2 at 31.1°C and 1 bar pressure.

R = 0.083 bar L K-1 mol-1.

Answer :
It is known that,
Here,
m = 8.8 g
R = 0.083 bar LK–1 mol–1
T = 31.1°C = 304.1 K
M = 44 g
p = 1 bar
Hence, the volume occupied is 5.05 L.
Q18 :  
2.9 g of a gas at 95 °C occupied the same volume as 0.184 g of dihydrogen at 17 °C, at the same pressure. What is the molar mass of the gas?


Answer :
Volume (V) occupied by dihydrogen is given by,
Let M be the molar mass of the unknown gas. Volume (V) occupied by the unknown gas can be calculated as:
According to the question,
Hence, the molar mass of the gas is 40 g mol–1.
Q19 :  
A mixture of dihydrogen and dioxygen at one bar pressure contains 20% by weight of dihydrogen. Calculate the partial pressure of dihydrogen.


Answer :
Let the weight of dihydrogen be 20 g and the weight of dioxygen be 80 g.
Then, the number of moles of dihydrogen, and the number of moles of dioxygen, .
Given,
Total pressure of the mixture, ptotal = 1 bar
Then, partial pressure of dihydrogen,
Hence, the partial pressure of dihydrogen is.
Q20 :  
What would be the SI unit for the quantitypV2T 2/n?


Answer :
The SI unit for pressure, p is Nm–2.
The SI unit for volume, V is m3.
The SI unit for temperature, T is K.
The SI unit for the number of moles, n is mol.
Therefore, the SI unit for quantity  is given by,
Q21 :  
In terms of Charles' law explain why -273°C is the lowest possible temperature.


Answer :
Charles' law states that at constant pressure, the volume of a fixed mass of gas is directly proportional to its absolute temperature.
It was found that for all gases (at any given pressure), the plots of volume vs. temperature (in °C) is a straight line. If this line is extended to zero volume, then it intersects the temperature-axis at - 273°C. In other words, the volume of any gas at -273°C is zero. This is because all gases get liquefied before reaching a temperature of - 273°C. Hence, it can be concluded that - 273°C is the lowest possible temperature.
Q22 :  
Critical temperature for carbon dioxide and methane are 31.1 °C and -81.9 °C respectively. Which of these has stronger intermolecular forces and why?


Answer :
Higher is the critical temperature of a gas, easier is its liquefaction. This means that the intermolecular forces of attraction between the molecules of a gas are directly proportional to its critical temperature. Hence, intermolecular forces of attraction are stronger in the case of CO2.
Q23 :  
Explain the physical significance of Van der Waals parameters.


Answer :
Physical significance of 'a':
'a' is a measure of the magnitude of intermolecular attractive forces within a gas.
Physical significance of 'b':
'b' is a measure of the volume of a gas molecule.

<< Back to NCERT/CBSE Notes

Post a Comment Blogger

 
Top