CBSE NCERT Class IX (9th) | Social Studies | Civics



CHAPTER 5 :WORKING OF INSTITUTIONS


SOME IMPORTANT M.C.Qs.

Q.1. When was the Second Backward Class Commission appointed?
(a) 1989                            (b) 1979                          
 (c) 1999                            (d) 2001

Q.2 what is meant by ‘Office Memorandum’?
(a) Order issued by the Government of India                      (b) Memoirs of the leaders of the past
(c) Important defence documents                                        (d) none of the above

Q.3What do the Civil Servants do?
(a) They take important policy decisions                             (b) They implement the ministers’ decisions
(c) They settle the disputes                                                    (d) none of the above

Q.4.Why did people react strongly to the Mandal Commission Report?
(a) It left out many backward communities                         (b) It affected thousands of job opportunities
(c) Some high castes wanted to be included in it               (d) Both (a) and (c)

Q.5.What is ‘Parliament’?
(a) Assembly of elected representatives at the national level        (b) A body consisting of appointed ministers
(c) Body comprising judges                                                                   (d) Assembly of only appointed members

Q.6.Which of these is correct so far as powers of the Parliament are concerned, apart from Making laws?
(a) Exercising control over the government (b) Controlling finance of the country
(c) Serving as the highest forum of discussion and debate             (d) All the above

Q.7. Apart from Lok Sabha and Rajya Sabha, who else constitutes the Parliament?
(a) Prime Minister          (b) Chief Minister            (c) Governor      (d) President

Q.8.What happens if there is a difference of opinion between Lok Sabha and Rajya Sabha over an ordinary bill?
(a) The President decides the matter                      (b) The will of Rajya Sabha prevails
(c) There is a joint sitting of the two Houses        (d) the bill is cancelled

Q.9.For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?
(a) 15 days                       (b) 1 month                      (c) 3 months                    (d) 14 days

Q.10.Which of these disputes can the Supreme Court take?
(a) Between citizens of the country                        (b) Between citizens and the government
(c) Between two or more state governments       (d) All the above

Q.11. Who appoints the judges of the Supreme Court and High Courts?
(a) President, according to his own wishes           (b) President, on the advice of the PM
(c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India           (d) None of the above

Q.12. Who is the presiding officer of the Lok Sabha?
(a) Speaker                       (b) Vice President                          (c) President                    (d) Prime Minister

Q.13. Two features of Indian judicial system are:
(a) Independent Judiciary            (b) Integrated Judiciary (c) Dependent Judiciary               (d) Both (a) and (b)

Q.14. How can a judge of the Supreme Court be removed?
(a) By the Supreme Court itself                 (b) By the Parliament through impeachment
(c) By the President alone                          (d) By the Police

Q.15.Which of the following institutions can make changes to the existing law of the country?
(a) The Supreme Court  (b) The President            (c) The Prime Minister                 (d) The Parliament

Q.16.What does the Supreme Court say over the Parliament’s power of amendment of the Constitution?
(a) Parliament can amend the entire Constitution
(b) Parliament can amend only the basic structure of the Constitution
(c)  Parliament cannot amend the basic structure of the Constitution
(d) None of the above

Q.17.Which body acts as the guardian of Fundamental Rights?
(a) District Courts            (b) Supreme Court          (c) Election Commission               (d) Legislature

Q.18.What is a Public Interest Litigation?
(a) Filing a case in the court in the interest of the public               (b) Reviewing of Supreme Court judgements
(c) Procedure of removal of a judge                                                    (d) None of the above

Q. 19. Why does the political executive have more powers than the permanent executive?
(a) Because hardly any expertise is required in taking policy decisions
(b) Because political executive consists of the direct representatives of the people
(c)  Political leaders are more educated                                              (d) None of the above

Q.20. Who holds the most important and powerful position in the government?
(a) President                    (b) Vice President                          (c) Prime Minister           (d) Speaker

Q.21.Whom does the President appoint as the Prime Minister?
(a) Anyone he likes                                                                   (b) Leader of the majority party
(c) MP who has secured the largest number of votes       (d) None of the above

Q.22.What is the tenure of office of the Prime Minister?
(a) 5 years          (b) 6 years          (c) As long as he wants                 (d) He does not have a fixed tenure

Q.23.What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?
(a) Cooperation government                     (b) Coalition government
(c) Consensus government                        (d) Cooperative government

Q.24.Which organ of the government has the power to interpret the Constitution?
(a) Supreme Court          (b) District Court             (c) High Court                  (d) Both (a) and (c)

Q.25.Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?
(a) He chairs the Cabinet meetings                         (b) He distributes work to the different departments

(c) He can dismiss ministers                                     (d) All the above

Q.26.What is the position of the President?
(a) Nominal head of the state                                  (b) Real head of the state
(c) Hereditary head of the state                              (d) None of the above

Q.27.Which of the following statements is not true?
(a) The Judiciary safeguards the laws                     (b) The Legislature implements the laws
(c)  The political executives are more powerful than the permanent executives
(d) The permanent executives comprises the civil servants

Q.28.The Council of Ministers at the centre is responsible to
(a) The President            (b) the Prime Minister                  (c) The Rajya Sabha        (d) the Lok Sabha

Q.29.The president of India is elected by
(a) Direct Election by citizens ... 18 years of age
(b) Indirect Election by the Electoral College
(c)  The Prime Minister and the Council of Ministers
(d) None of the above

Q.30. President of India is
(a) Head of the Government       (b) Head of the State     (c) Head of the parliament          (d) None of the above

Q.31.The judges of Supreme Court are appointed by
(a) President                                  (b) Prime Minister          (c) Chief Justice                              (d) Law Minister

KEY OF M.C.Qs.
(b) (a) (b) (b) (a) (d) (d) (c) (d 10 (d) 
11(c) 12 (a) 13 (d) 14 (b) 15 (d) 16 (c) 17 (b) 18 (a) 19 (b) 20 (c)
 21 (b) 22 (d) 23 (b) 24 (a) 25 (d) 26 (a) 27 (b) 28 (d) 29 (b) 30 (b) 31 (a)

<< Back to NCERT/CBSE Notes

Post a Comment Blogger

 
Top