CBSE NCERT Class XI (11th) | Business Studies

Chapter 6 - Social Responsibilities of Business and Business Ethics


Multiple choice questions : Solutions of Questions on Page Number : 156
Q1 :  
Social responsibility is
(a) Same as legal responsibility
(b) Broader than legal responsibility
(c) Narrower than legal responsibility
(d) None of them

Answer :
Social responsibility is broader than legal responsibility. Social responsibility implies the obligation on a business firm to undertake economic activities that contribute towards the overall welfare and development of society and its members. It is a much broader concept than legal responsibility, as legal responsibility can be fulfilled by merely complying with the law, whereas social responsibility deals with the overall welfare of society.
Hence, the correct answer is option (b).

Short answersmultiple choice questions : Solutions of Questions on Page Number : 157
Q1 :  
What do you understand by social responsibility of business? How is it different from legal responsibility?

Answer :
Social responsibility refers to the duties and responsibilities of business enterprises towards society and its members. It implies the obligation on an enterprise to conduct activities that are favourable from the viewpoint of society. As any business makes use of society's resources in the form of human and physical capital, it becomes the moral duty and responsibility of the businesspersons to work for the betterment of society.
Social responsibility differs from legal responsibility on various grounds. Social responsibility is a much wider concept than legal responsibility. This is because, by mere compliance with the law, any legal responsibility can be fulfilled—for instance, paying taxes on time and reducing the emission of pollutants. On the other hand, social responsibility is an obligation on business enterprises to work for the welfare of society—for example, generating employment opportunities to the physically challenged and providing equal employment opportunities to women.
Q2 :  
If business is to operate in a society which is full of diverse and complicated problems, it may have
(a) Little chance of success
(b) Great chance of success
(c) Little chance of failure
(d) No relation with success or failure

Answer :
If a business is to operate in a society full of diverse and complicated problems, then it may have little chances of success. This is because of the fact that every business makes use of society's resources such as human and physical capital. Thus, in case a society faces social problems such as unemployment, illiteracy, poverty, inferior human capital and inadequate physical capital, they will affect the operations of a business adversely.
Hence, the correct answer is option (a).
Q3 :  
Business people have the skills to solve
(a) All social problems
(b) Some social problems
(c) No social problems
(d) All economic problems

Answer :
Business people do not have the skills to solve social problems. Businesspersons do not solve social problems because they are trained to handle business-related problems, such as minimising cost, maximising profits and increasing the volume of sales, and not social problems. Thus, in this regard, it is often argued that social problems must be solved by specialised agencies that have the required training and skills to do so.
Hence, the correct answer is option (c).
Q4 :  
That an enterprise must behave as a good citizen is an example of its responsibilities towards
(a) Owners
(b) Workers
(c) Consumers
(d) Community

Answer :
That an enterprise must behave as a good citizen is one of its responsibilities towards the community in which it operates. With regard to its responsibilities towards the community, an enterprise must behave as a good citizen. In other words, like a good citizen, an enterprise must work towards protecting the natural environment, respect the laws of the country in which it operates and contribute to solving social problems such as unemployment and poverty.
Hence, the correct answer is option (d).
Q5 :  
Environment protection can best be done by the efforts of
(a) Business people
(b) Government
(c) Scientists
(d) All the people

Answer :
Environment protection is the responsibility of all the people. This is because environmental resources are used by all humans to satisfy their wants and demands. With the growing population, human wants are also increasing, which in turn leads to excessive extraction of resources and environmental degradation. Thus, in order to protect the interests of the future generations, which would also need natural resources, it is everyone's moral responsibility to contribute to protecting the environment.
Hence, the correct answer is option (d).
Q6 :  
Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to
(a) Water pollution
(b) Noise pollution
(c) Land pollution
(d) All the people

Answer :
Carbon monoxide emitted by automobiles is a colourless and harmful gas that contributes to air pollution. As automobiles make use of fuels such as petrol and diesel, they emit carbon monoxide, which causes air pollution and harms the environment.
Note- The correct option is not given in the question.
Q7 :  
Which of the following can explain the need for pollution control?
(a) Cost savings
(b) Reduced risk of liability
(c) Reduction of health hazards
(d) All of them

Answer :
Pollution control is necessary in the interest of bringing about cost savings, reducing the risk of liability and reducing health hazards. Pollution adds to a society's costs, because funds have to be spent on cleaning up the environment and tackling the health problems it causes, restoring the quality of life. As polluting industries are liable to compensate those affected, they have a high risk of liability. Through pollution control, the harm to the environment and health hazards are minimised, which leads to cost savings and reduced risk of liability for industries.
Hence, the correct answer is option (d).
Q8 :  
Which of the following is capable of doing maximum good to society?
(a) Business success
(b) Laws and regulations
(c) Ethics
(d) Professional management

Answer :
Good business ethics are capable of doing the maximum good to society. This is because business ethics refer to the moral values and principles that an enterprise needs to follow in order to work in the interest of society. Thus, as good business ethics are desirable from the viewpoint of society, they contribute towards societal welfare more than business success, law and regulations and professional management of an industry.
Hence, the correct answer is option (c).
Q9 :  
Ethics is important for
(a) Top management
(b) Middle-level managers
(c) Non-managerial employees
(d) All of them

Answer :
Ethics define the code of conduct that a business must follow. The main purpose of ethics is to guide managers and other employees in performing their jobs in a manner that they contribute towards social welfare. Thus, it is important for all the employees of an organisation to follow ethics.
Hence, the correct answer is option (d).
Q10 :  
Which of the following alone can ensure effective ethics programme in a business enterprise?
(a) Publication of a code
(b) Involvement of employees
(c) Establishment of a compliance mechanism
(d) None of them

Answer :
Business ethics are moral values and principles that govern the behaviour of individuals in an organisation. Successful implementation of business ethics requires the publication of a code of conduct for the whole organisation. Once the code is clearly defined, the business enterprise must also take steps to analyse the degree of compliance.
Hence, the correct answer is option (a).

Short answerslong answers : Solutions of Questions on Page Number : 158
Q1 :  
Build up argument for and against social responsibilities.

Answer :
The case in favour of taking up social responsibilities
(a) Existence and growth: Business enterprises exist to make profits by providing goods and services to consumers. Thus, we can say that their long-term growth prospect depends not only on their profits but also on how efficiently they serve society. Therefore, taking up social responsibilities supports the existence and growth of a business enterprise.
(b) Avoidance of government intervention: Business enterprises should always work in line with society's values and ethics. This would help them fulfil their social responsibilities, which in turn would make them less prone to government intervention.
(c) Better environment for doing business: Businesses make use of society's resource of human capital. Thus, by providing employment to people, they help solve the social problem of unemployment and poverty, thereby creating a favorable environment for business.
The case against taking up social responsibilities
(a) Violation of profit maximisation objectives: It is argued that a business enterprise exists to make a profit. Thus, if it engages itself in solving social problems, then it may not have enough resources to meet its primary objective of profit maximisation.
(b) Burden on consumers: It is argued that when a business enterprise is engaged in solving social problems such as environment pollution and unemployment, its expenditures increase. This increased financial burden is ultimately passed on to the consumers in the forms of higher prices of products.
(c) Lack of social skills: Businesspersons are basically trained to solve business-related problems such as minimising cost, maximising profits and increasing sales. However, they are not specialised in solving social problems. Thus, it is argued that social problems must be solved only by specialised agencies, which have the required training and skills.
Q2 :  
What is environment? What is environmental pollution?

Answer :
By environment, we mean our surroundings, which have an impact on our lives. It is the sum total of the surroundings and resources, including both biotic resources ( i.e., living creatures such as plants and animals) and abiotic resources (i.e., non-living things, such as air, water and land) that effect our existence and quality of life. However, because of the rapid increase in population and industrialisation, the excessive use of resources has resulted in their degradation and depletion. Also, the discharge of harmful substances into the environment has contributed towards pollution. Environmental pollution can be classified into the following four types.
(a) Air pollution: It is caused by the emission of harmful gases into the atmosphere.
(b) Water pollution: It is caused by the discharge of industrial and household wastes into the rivers, thereby degrading the quality of water.
(cLand pollution: This is caused by dumping toxic wastes on land, which in turn damages it, making it unfit for agriculture.
(d) Noise pollution: It is caused by the noise from factories and vehicles, which may cause serious health problems such as loss of hearing or mental disorders.
Q3 :  
Discuss the forces which are responsible for increasing concern of business enterprises towards social responsibility.

Answer :
The following are the forces which are responsible for increasing the concern of business enterprises for social responsibility.
(a) Threat of public regulation: The government is meant to safeguard the interests of society. Thus, in case the government feels that a business enterprise is behaving in a manner that is not socially desirable, then it can regulate the operations of that enterprise accordingly.
(b) Pressure of labour movement: The increase in capital mobility over time has increased the pressure on business enterprises to pay attention to the welfare of workers, by providing them with healthy working conditions along with good remuneration.
(c) Impact of consumer consciousness: As consumers today are aware of their rights and responsibilities, they take their decisions more rationally. Thus, business enterprises are made to work more efficiently and produce better products at reasonable rates to satisfy their customers.
(d) Development of social standards: Business enterprises are not mere profit-making entities. For their long-term growth and existence, they require to fulfil the new standards of social welfare.
(e) Development of business education: The spread of education over time has made consumers, investors, employees and owners more of social problems, thereby making them more sensitive to social issues.
(f) Relationship between social interest and business interest: No business enterprise can work in isolation from society. Thus, there should be a balance between business interests and social interests, such that the business can grow by doing the maximum good to society.
(g) Development of a professional managerial class: Every business professional pursues the goal of profit maximization. But today's professional managers make efforts to satisfy the interests of all members of society.
Q4 :  
What is business ethics? Mention the basic elements of business ethics?

Answer :
Business ethics refer to the values and principles that govern the behaviour of individuals in an organisation such that the business activities are desirable from the viewpoint of society. The main purpose of business ethics is to guide managers and other employees to perform their jobs in a manner that is socially acceptable.
The following are some of the elements of business ethics.
(a) Top management commitment: Top-level officers, such as CEO's and senior managers, must strongly follow the ethical codes and guide the other employees in adopting such behaviour.
(b) Publication of a 'code': Enterprises must clearly define the ethical code of conduct, which would include quality standards, laws governing production and health and safety standards for the employees.
(c) Establishment of compliance mechanism: In addition to standards, an enterprise must also devise a mechanism through which compliance with the code of conduct can be measured.
(d) Involvement of employees at all levels: The successful implementation of ethical standards requires the involvement of all the employees at all levels.
(e) Measurement of results: Although it is difficult to measure the end results of implementation of ethical standards, the top management should take steps to measure the degree of compliance with the ethical codes.
Q5 :  
'Business is essentially a social institution and not merely a profit making activity'. Explain.

Answer :
The primary objective of any business enterprise is profit maximisation. This is because profit acts as a measure of success and at the same time is the main source of income for an enterprise. Also, profits are often used to finance the expansion projects of a business enterprise. However, it is argued that business enterprises are not mere profit-making entities. They are considered as social institutions, too, as they are created by society. As every business makes use of society's resources in terms of human and physical capital, it cannot work in isolation from society. That is, its operations are affected by social problems such as unemployment and poverty. Thus, a need arises to create a balance between the business interests and social interests of a business enterprise, such that it can grow by doing the maximum good to society. Hence, we say that a business enterprise is a social institution and not merely a profit-making entity. In this regard, the following are some of the responsibilities that must be fulfilled by an enterprise:
(a) Paying taxes on time
(b) Paying fair wages to employees.
(c) Supplying quality products at reasonable prices to customers
(d) Cooperating with the government in solving social problems, such as unemployment, poverty and illiteracy.
Q6 :  
Briefly explain (a) Air pollution, (b) Water pollution and (c) Land pollution.

Answer :
(a) Air pollution: This kind of pollution is caused by the emission of harmful gases into the atmosphere. Smoke and chemicals emitted by factories and vehicles degrade the air quality and causes air pollution.
(b) Water pollution: Discharge of industrial and household wastes into rivers, streams or lakes causes degradation of the water quality. Over time, the increase in water pollution often results in the deaths of several animals and poses serious threats to human beings.
(c) Land pollution: This is caused due to the dumping of toxic material and wastes on land, which in turn damages the quality of land, making it unfit and unproductive for agriculture and crop plantation.
Q7 :  
Why do the business enterprises need to adopt pollution control measures?

Answer :
Pollution control is necessary for preserving and improving the quality of environmental resources. As business activities such as production, transportation, distribution, storage and consumption are often assumed to cause the maximum destruction to society's resources, a need arises for adopting pollution control measures. The following are some of the reasons why business enterprises need to adopt pollution control measures.
(a) Reduced heath hazards: Pollutants in the environment cause diseases such as cancers and respiratory problems. Thus, pollution control measures will not only help in reducing the incidence of diseases but also help people enjoy a good and healthy life.
(b) Reduced risk of liability: Enterprises are often held responsible for polluting the environment and are asked to compensate. Pollution control helps in reducing the risk of such liabilities.
(c) Cost savings: Efficient pollution control mechanisms help in reducing the cost of waste disposal and the cost of cleaning up production plants. This in turn helps firms to reduce their costs.
(d) Improved public image: An increase in the education level has made people more aware about environmental problems. As a result, they have started realising the need to protect the environment. Thus, business enterprises which adopt pollution control measures enjoy a good reputation in society.
(e) Other social benefits: Pollution control helps a firm to enjoy various other benefits such as cleaner surroundings, better quality of life for its employees as well as owners and increased availability of good quality resources.
Q8 :  
What are the major areas of social responsibility of business?

Answer :
The following are the major areas of social responsibility of businesses.
(a) Economic responsibility: Business enterprises are economic units that exist to make profits. Therefore, it is the responsibility of every business enterprise to undertake economic activities such as producing goods and services according to the needs and wants of consumers and selling them at reasonable prices.
(b) Legal responsibility: It is the responsibility of every business to respect the laws and regulations of the country in which it operates, as laws are formed for the betterment of society.
(c) Ethical responsibility: This responsibility implies that a business enterprise should follow only those business practices that are in line with the social values that are desirable from the viewpoint of society. This includes respecting religious sentiments and producing quality products.
(d) Discretionary responsibility: This responsibility is completely voluntary in nature. It means that a business enterprise may choose to open a charitable school or hospital for the poor, grant aid to people affected by natural calamities, provide employment opportunities to the physically challenged and so on.
Q9 :  
What steps can an enterprise take to protect the environment from the dangers of pollution?

Answer :
Various business activities such as production, transportation and consumption of goods often result in overexploitation of natural resources. Thus, it is the responsibility of every business enterprise to control discharge of pollutants into the environment. The following steps can be taken by the business enterprises to control pollution.
(a) Control by top managers: The top management of every organisation should be committed to creating, developing and maintaining a work culture conducive to environmental protection and pollution prevention.
(b) Control by employees: Employees at all the levels of an organisation should be committed to keeping the environment clean and protected.
(c) Better technology: Enterprises should employ good and superior technologies of production and use scientific techniques for waste disposal. This will ensure environment protection and pollution control.
(d) Follow rules: Enterprises must conform to the rules and regulations enacted by the government for the prevention of environmental pollution.
(e) Increased awareness: By conducting workshops and training programmes, business enterprises must make an effort to spread awareness among its employees of the need to conserve the environment.
(f) Assessment programmes: An efficient mechanism for the periodic assessment of pollution control programmes may also be adopted, in order to weigh their costs and benefits.
Q10 :  
Explain the various elements of business ethics?.

Answer :
Business ethics can be defined as the code of conduct that a business must follow, such that it takes up only those activities that are desirable from the viewpoint of society. The purpose of business ethics is to guide managers and other employees in an organisation in performing their jobs in a manner that is socially acceptable.
Business ethics should be followed in the day-to-day working of a business enterprise. The following are some of the elements of business ethics.
(a) Commitment by top management: Top-level officers, such as the CEO's and other higher level managers, must sincerely follow the ethical code of conduct. They should also guide other employees in their organisation in adopting the code.
(b) Publication of a 'code': An enterprise must clearly define the ethical code of conduct to be followed in the organisation. The code should include quality standards for work, laws governing production and employee health and safety standards.
(c) Establishment of compliance mechanism: In addition to setting performance standards, an enterprise must also devise a mechanism through which it can measure the actions of individual employees. This should be done in order to confirm whether the ethical standards are being met.
(d) Involvement of employees at all levels: The successful implementation of ethical standards depends to a large extent on the involvement of employees at different levels. This is because it is the employees who actually implement the ethical codes.

(e) Measurement of results: Although it is difficult to measure the end results of implementation of ethical standards, the top management should take steps to monitor compliance. Also, it must take serious action against any unethical behaviour in the organisation.

<< Back to NCERT Solutions of Class 11th Business Studies
<< Back to NCERT/CBSE Notes

Post a Comment Blogger

 
Top