19 June 2020

Top 20 Most Important Science Pedagogy Questions for CTET 2020

If you are searching for the Most Important science pedagogy questions for the ctet 2020 exam then you are in the right place. In this article, we are going to share with you the top 20 Science pedagogy questions that could be asked in the upcoming CTET Exam 2020. We advise you to study these questions carefully because these questions can help you to score good marks in the CTET Exam 2020.
Top 20 Most Important Science Pedagogy Questions for CTET 2020


Top 20 Most Important Science Pedagogy Questions for CTET 2020

Q1. Social services on the price of personal inconvenience signify
(a) Recreational interests
(b) Social interests
(c) Vocational interests
(d) All of the above
Ans. (b)
Q2. Failure of a teacher to communicate his views may lead to
(a) indiscipline in the classroom.
(b) reduction in the interest of the students on the subject being taught.
(c) increase in the number of students, who are absent from the classroom.
(d) All of the above
Ans. (d)
Q3. The learner is able to discriminate between the functions of the calyx and corollas which are the parts of the flowering plant. On the above behavioral objective, which domain and objective questions may be prepared?   
(a) Connective domain and perceptual abilities
(b) Cognitive domain and comprehension
(c) Affective domain and valuing
(d) None of the above
Ans. (b)
Q4. Which of the following is not the characteristic of a person having a scientific attitude?
(a) Open-mindedness
(b) Belief in cause and effect relationship
(c) Spirit of inquiry and curiosity
(d) Does not have a desire for the acquisition of correct knowledge and search for truth
 Ans. (d)
Q5. Why do children explore things freely and indulge in activities that interest them before attending school? 
(a) Repetitive tasks
(b) Gifts given by parents
(c) Peer pressure
(d) Lack of interest
Ans. (a)
Q6. “A science teacher must have the necessary knowledge for the various problems faced by him/her in the teaching of his/her subject”. What can be the most prevalent problems from the given below options?
(a) Lack of facilities, resources and skilled teachers
(b) Overcrowded classes and time-bound completion of the syllabus
(c) Lack of autonomy given to the teacher to experiment innovations
(d) All of the above
 Ans. (d)
Q7. A teacher can make problem-solving a fun activity for students by doing all of the following except
(a) giving time for free play
(b) providing endless opportunities
(c) expecting perfection from students while they are trying to do things by themselves
(d) providing open-ended material
Ans. (c)
Q8. Which of the following criteria is kept in mind while framing objectives in behavioral terms?
(a) The nature of the objectives
(b) Domain of the behavior
(c) The specific content areas in which behavioral changes are required
(d) All of the above
 Ans. (d)
Q9. Environmental education is essential because 
(a) it plays a vital role in our life
(b) it affects environmental pollution
(c) government lays emphasis on it
(d) we cannot avoid it
 Ans. (a)
Q10. Learners who demonstrate a desire for increased knowledge and academic competence are said to have a.
(a) mastery orientation
(b) performance-approach orientation
(c) performance-avoidance orientation
(d) avoidance-avoidance orientation
 Ans. (a)
Q11. A photo essay is to enable a student
(a)To learn about a particular situation through reading visuals
(b)To learn about the technique of photography
(c)To understand the importance of the proof
(d)None of the above
Ans. (a)
Q12. Questioning, hypothesizing, designing experiments, forecasting, observing, etc. are the activities involved under 
(a) problem identification
(b) psychological analysis
(c) problem-solving
(d) scientific reasoning
Ans. (d)

Q13. Which of the following way is adopted by the science teacher to analyse the achievement test data of your students?
(a) Subject and topic-wise
(b) Learning outcome wise
(c) Response in MCQ (Multiple Choice Questions)
(d) All of the above
Ans. (d)
Q15. Which of the following are reasons for making mistakes by the students during achievement tests in science?
(a) Carelessness of students
(b) Misunderstanding of concepts
(c) Maladjustments or some emotional problems
(d) All of the above
 Ans. (d)
Q16. Receptive oral skill is –
(a) writing
(b) speaking
(c) listening
(d) reading
Ans. (c)
Q17. After finding or diagnosing the problem of students what type of remedial measures of strategies may be given to the students?
(a) Oral drill and written exercises
(b) Remedial classroom session
(c) Mutual help in group under teacher’s supervision  
(d) All of the above
 Ans. (d)
Q18. In order to shift the focus from memory-based learning to higher-level competencies. What given below mode/modes of assessment will be suitable for students?
(a) Oral testing
(b) Group Activity
(c) Open-ended questions
(d) All of the above
Ans. (d)
Q19. Street electric poles are painted with aluminum paint because of the paint_?__The the above question will able to measure which domain and its objective?
(a) Affective domain and responding objective
(b) Psychomotor domain and physical abilities
(c) Cognitive domain and application objective
(d) None of the above
Ans. (c)
Q20. The purpose of remedial teaching is to –
(a) introduce new items
(b) the test recently taught items
(c) teach again the items which are not properly understood by students
(d) teach again the items already learned
 Ans. (c)
Q21. It is not necessary for a hypothesis that
(a) it should be imaginative.
(b) it should be based on the facts.
(c) it should be against the knowledge given by nature.
(d) it should give provision for conclusions.
Ans. (a)

No comments:

Post a comment