31 July 2020

The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

Image result for study notes"

Here we are providing The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun, Extra Questions for Class 6 English was designed by subject expert teachers.

The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
How was the shepherd?
Answer:
The shepherd was poor and uneducated. But he was wise and friendly. He lived in a cave.

Question 2.
Why did the king go to the cave?
Answer:
The stories of the wisdom and friendly nature of the shepherd led the king of Iron to visit his cave.

Question 3.
What quality of shepherd impressed the king?
Answer:
The king was greatly impressed by the shepherd’s hospitality and generosity.

Question 4.
What reward did the shepherd get for his qualities?
Answer:
The king was greatly pleased with the shepherd’s gentleness and intelligence. So he appointed him the governor of a small district. Later on the king rewarded the shepherd for his honesty, humility and wisdom. He made the shepherd, a governor of a much bigger district.

Question 5.
What was the shepherd carrying in the iron chest?
Answer:
The old blanket was the shepherd’s oldest and the best friend. It could protect him when the king wished to take away his position, power and cloaks.

Question 6.
What is the moral/message of the story?
Answer:
The moral of the story is that honesty, humility and wisdom are great virtues.

Question 7.
How did the other governor try to humiliate the shepherd?
Answer:
The king was pleased with the shepherd’s wisdom and appointed him as a governor. The envious governors poisoned the king’s ear against him. The king agreed to see for himself the jewels in the iron- box. But he found only an old and ordinary blanket. That was his only treasure. This incident enhanced shepherd’s dignity. The other governors felt embarrassed.

The Shepherds Treasure Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
The story of shepherd teaches humanitarian values. Do you agree?
Answer:
The shepherd was an embodiment of wisdom and kindness. He earned the honor bestowed upon him by the king. The king decided to meet him when he heard about the courage and common sense.

The king went in a disguise to him, who greeted him. The shepherd bade him farewell by calling him ‘Your Majesty’. This surprised the king. He made him the governor of a small state. When false accusation was laid on him he gave a reply with poise and dignity.The values that can be learnt from him are honesty, wisdom and compassion.

Question 2.
If you were shepherd, should you be discouraged for having negative people or give a befitting reply. Comment?
Answer:
The popularity of the new governor made the other governors jealous and insecure. They tried to defame him but his truthfulness and honesty helped him in embarking the success.
If I were the shepherd. I would have led an exemplary life like him. I won’t give up before the negative approach of others. One should have ideals in life.

Question 3.
The shepherd hadn’t been to school because
(i) he was very poor.
(ii) there were very few schools in those days.
(iii) he wasn’t interested in studies.
Choose the right answer.
(ii) there were very few schools in those days.

Question 4.
Who visited the shepherd one day, and why?
Answer:
The king of a country visited the shepherd one day because he was famous for his wisdom and friendly nature. The king heard about him, and thought of meeting him to know the truth.

Question 5.
Why did the other governors grow jealous of the shepherd?
Answer:
The common shepherd was appointed as the governor of a small district. He was loved and honoured by the people. His fame spread far and wide. So the governors of other provinces grew jealous of him.

Question 6.
Why was the new governor called to the palace?
Answer:
The jealous governors reported that the new governor was dishonest, and he always carried his treasure in an iron chest. So the new governor was called to the palace because the king wanted to know the secret of the iron chest.

Question 7.
Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back?
Answer:
Everyone was delighted to see the iron chest fastened securely behind him on the camel’s back. The councillors had warned the king that he was dishonest and stored all the treasures that he collected in the iron chest. They were convinced that he had brought the iron chest with him it would be opened and his dishonestly would be revealed to the king.

Question 8.
(i) What did the iron chest contain?
(ii) Why did the shepherd always carry it?
(iii) Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both?
Answer:
(i) The iron chest contained an old blanket.
(ii) The shepherd always carried it because it was his oldest friend and it could always protect him even when king took away his new cloaks.
(iii) It is an example of both shepherd’s humility and wisdom.

Question 9.
How did the king reward the new governor?
Answer:
The king was highly pleased with the new governor’s humility and honesty. He rewarded him with a promotion. He made him the governor of a much bigger province the same day.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment