31 July 2020

The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

Image result for study notes"

Here we are providing The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun, Extra Questions for Class 6 English was designed by subject expert teachers.

The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What is sleep? Why is it necessary to enjoy sound sleep?
Answer:
Sleep is a state of rest. Sleep gives rest to our tired body. After a good sleep we feel fresh, alert and active.

Question 2.
What happens to our body when we are asleep?
Answer:
Our body starts relaxing. Our muscles relax and our body temperatures falls. Our heartbeat becomes slower. The ever-active brain also slows down.

Question 3.
What is a dream?
Answer:
Dream is an activity of the mind that takes place only when we are asleep. It helps in having sound sleep.

Question 4.
Why we tend to forget dreams?
Answer:
Some dreams are probable. It means that many of the things that happen in dreams could happen when we are awake. But other dreams are improbable.

Question 5.
What is a myth about dreams?
Answer:
The myth about dreams is that it tell the future.

Question 6.
What have certain doctors found about dreams?
Answer:
Certain doctors think that our dreams can provide a key to the solution of problems.

Question 7.
Why does the author call sleep a wonder?
Answer:
The body and brain recover from weariness after a good sleep. Sleep is a state of rest. When we wake up, we feel fresh. We also become alert and ready for the normal activities of the day.

Question 8.
Why having a dream is significant?
Answer:
Dreams are important because they help us to sleep even through noise. Some doctors say that one’s dreams can suggest solutions to one’s problem or tell the future.

The Wonder Called Sleep Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Nature is a great healer’ Elaborate.
Answer:
When one sleeps, he relaxes his body and mind. To rejuvenate, sleep plays a major role. Everything in nature happens for a cause. If everything happens naturally it is understood properly, lot of issues and problem will be settled automatically. Thus, nature is .a teacher and a great healer.

Question 2.
‘The lullaby of grandmother helps in deep sleep’. How does it helps in personality development?
Answer:
Sleep relaxes body and muscle. Lullaby’s of mother and grandmother comforts a child with music to the extent they goes into sleep. Children who listen to the lullaby’s have stronger personalities. The discipline and virtue of respect in relationships grows with time in these children.

Question 3.
What is the most obvious advantage of sleep?
Answer:
The most obvious advantage of sleep is that it gives rest to our tired body. After a good sleep we become alert and active again for the day’s work.

Question 4.
What happens to our body when we sleep?
Answer:

  • Our muscles, relax.
  • Our heart beat become slower.
  • Our temperature and blood pressure go down.
  • The activity of the brain slows down.

Question 3.
Define a dream in your own words.
Answer:
A dream is an activity of the mind that takes place when we are asleep.

Question 4.
Why are dreams important? Mention two reasons.
Answer:

  • Dream help us to sleep through noise or other disturbances.
  • It can provide a key to the solution of those problems.

Question 5.
Why has sleep been called a wonder?
Answer:
Sleep recovers us from fatigue. It refreshes us from the day’s work. Dreams which we see in sleep help us in many ways.

Question 6.
Describe briefly to the class an importable dream you have ever had.
Answer:
Do yourself.

Question 7.
Grandmother and mothers sing nice little songs while rocking little ones to sleep. Such a song is called a ‘lullaby’. Do you remember a lullaby in your own language? Tell the class in ‘ English what the lullaby says.
Answer:
Do yourself.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment