1 August 2020

A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

Image result for study notes"

Here we are providing A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun, Extra Questions for Class 6 English was designed by subject expert teachers.

A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Describe about appearance of Vijay Singh.
Answer:
Vijay Singh was a famous wrestler. He was unbeatable. He had big §houlders and strong arms. He was so tall that he looked like a giant.

Question 2.
What was the weakness of Vijay Singh?
Answer:
Vijay Singh was a powerful wrestler. Vijay Singh’s one weakness was his habit of boasting. He wished to fight with a ghost and teach him a lesson.

Question 3.
How did Vijay Singh’s initial reaction when he was told to go to the haunted deserts?
Answer:
Vijay Singh was frightened when he was asked to go to the Haunted Desert. His heart missed a beat or two at the thought of fighting with a ghost.

Question 4.
How the eccentric woman did help Vijay Singh?
Answer:
An old woman helped Vijay Singh against the ghost. She gave him a packet containing a piece of salt and an egg. These two things helped him be fool the ghost.

Question 5.
What did the Vijay Singh say to insult and demoralise the ghost?
Answer:
Vijay Singh said ghost ‘stupid ghost a worthless a rascal of a ghost.’

Question 6.
How was the wrestling match between the two was unusual?
Answer:
The wrestling match was strange because it was a fight between a man and ghost. The wrestler Vijay ‘ Singh had one weakness. He was boastful of his strength. It was in fact a trial of wit and wisdom. Finally Vijay Singh won the match and returned home with lots of gold.

Question 7.
How did Vijay Singh overcome the ghost with his wit and wisdom?
Answer:
Vijay Singh made good use of the old woman’s gift—an egg and a lump of salt. He challenged the ghost to squeeze a piece of rock. The ghost failed to do that. Vijay Singh took out the egg from his pocket and squeezed it easily. The ghost was speechless and he accepted defeat. Vijay Singh then threw another challenge. He gave another piece of rock to the ghost to crush. The ghost failed to crush the rock. Vijay Singh took out the piece of salt from his pocket and meshed it easily. The ghost felt demoralized and again accepted his defeat. He hid behind the wall and placed bolsters in his bed. When the ghost tried to kill him, he took his enemy for dead. But Vijay Singh faced the ghost who panicked. He fled from the cave leaving behind all his wealth for Vijay Singh.

A Strange Wrestling Match Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘We be sensible when we choose to speak’. Give your answer in support of the text.
Answer:
Vijay was a powerful man but unrealistic and boastful nature had proved to be threat to his life. The ghost would have killed him, he was saved by his clever acts. Towards the end, he realised his mistake and decided to speak after giving many thoughts to his words. Great men and thinkers always advise to speak wisely.

Question 2.
Vijay Singh cleverly handled the ghost. What values can be learnt by his acts from the story?
Answer:
Vijay Singh was boastful. This habit landed him in trouble. However, he used his intellect to defeat the ghost. He recognised the ghost in the first meeting and challenged him twice. He did not trust the ghost and therefore did not sleep at night. Thus saved his life and scared the ghost to hell, who left his invaluable treasure for him and no traveller was ever bothered by any ghost in the haunted desert. So, one can learn being sensible, instinctive and the will to scare the wrong people out of our lives.

Question 3.
What was Vijay Singh’s weakness? Which awkward situation did it push him into?
Answer:
Vijay Singh was fond of boasting. It pushed him into trouble and he had to set out to find a ghost in the haunted desert.

Question 4.
Was the old women gifts to Vijay Singh eccentric? Why?
Answer:
The old woman thrust a small packet into Vijay Singh’s hands it contained a lump of salt and an egg. It was not eccentric because the contents of the packet proved very useful for the wrestler in the desert.

Question 5.
Why did Vijay Singh ask the ghost disguished as Natwar to come closer?
Answer:
Vijay Singh asked the ghost in the guise of Natwar to come closer. Like all good wrestler, he wanted to size up his enemy ghost.

Question 6.
What made the ghost speechless? Why?
Answer:
Vijay Singh challenged the ghost to fight. This made him speechless because everybody is afraid of the ghost. But Vijay Singh was calling him stupid and worthless. His courage and boldness made the ghost speechless.

Question 7.
Why did Vijay Singh say “Appearances can be deceptive”?
Answer:
The ghost first tried to demoralise Vijay Singh. He said that Vijay Singh was no match to him. At this Vijay Singh also tried to frighten the ghost. He agreed to demonstrate his strength.

Question 8.
How did Vijay Singh use the eggs? How did he use the lump of salt?
Answer:
Vijay Singh used the egg to create the illusion of the stone being crushed. He used the lump of salt to break it like a stone. Thus he surprised the ghost.

Question 9.
Why did Vijay Singh conclude that the ghost would not be worthy opponent to him? Was he fair in his judgement?
Answer:
The ghost could not see that Vijay Singh crushed only an egg and a lump of salt. Vijay Singh easily befooled him. So Vijay Singh concluded that the ghost was not a match to him. Vijay Singh was not fair in his judgement because the ghost was stupid though but not weak.

Question 10.
Why did Vijay Singh ask the ghost to accompany him to town next day?
Answer:
Vijay Singh asked the ghost to accompany him to town next day because he wanted his people to show that he had defeated the ghost and show him as a trophy.

Question 11.
What made the ghost believe Vijay Singh was dead?
Answer:
The ghost didn’t hear a sound of groan when he struck bolster seven times on Vijay Singh and thus it made him believe that Vijay Singh is dead.

Question 12.
Vijay Singh complained of insects in the cave. What was he referring to, and why?
Answer:
Vijay Singh complained of insects in the cave. He was in fact, referring to the ghost. He compared the ghost to a hateful weakling like an insect.

Question 13.
Was it really a ghost who Vijay Singh befooled? Who do you think it was?
Answer:
It was not a ghost. A ghost never looted the property of others, became its useless for them. It was a robber who looted the people in the guise of ghost.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment