14 August 2020

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Urban Administration Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Urban Administration Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
In which of the following are lives faster?
(a) In village
(b) In city
(c) In both (a) and (b)
(d) In none of these

Answer

Answer: (b) In city


Question 2.
Where is the relationship between the neighbours healthier?
(a) In villages
(b) In cities
(c) In hospitals
(d) In dispensaries

Answer

Answer: (a) In villages


Question 3.
What type of game were Mala and her friends playing in the street?
(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Football
(d) Badminton

Answer

Answer: (b) Cricket


Question 4.
What was broken by the ball hit by Rehana?
(a) Window glass
(b) Street light
(c) Glass of a car
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Street light


Question 5.
Which agency replaces the broken street lights, collects the garbage, provides water supply, keeps the market clean?
(a) Municipal Corporation
(b) Hospital
(c) Police
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Municipal Corporation


Question 6.
Which are the other tasks of a municipal corporation?
(a) To run the schools
(b) To run hospitals
(c) To maintain parks
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Who takes the complicated decisions that affect the entire city?
(a) A group of councillors
(b) A group of teachers
(c) A group of doctors
(d) None of these

Answer

Answer: (a) A group of councillors


Question 8.
What are Panchayat members called?
(a) Sarpanch
(b) Panch
(c) Secretary
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Panch


Question 9.
The big city like Delhi is divided into several
(a) Districts
(b) Janapads
(c) Samitis
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Districts


Question 10.
Who prepares budget and spends the money according to this?
(a) Ward Councillors
(b) Ward boys
(c) Nurses
(d) Teachers

Answer

Answer: (a) Ward Councillors


Question 11.
The uncollected garbage attracts dogs, rats, mosquitoes and flies, so we should
(a) cover them
(b) keep them open
(c) throw them on to the roads
(d) throw them here and there

Answer

Answer: (a) cover them


Question 12.
The jobs of contract workers are
(a) temporary
(b) permanent
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) temporary


Question 13.
If any house keeping staff does not do his duty, whom should we contact?
(a) Sanitation engineer
(b) Local police station
(c) Councillor
(d) Chief Minister

Answer

Answer: (a) Sanitation engineer


Question 14.
What was Gangabai protesting about?
(a) The garbage was not removed for several days
(b) She wanted to open a hospital
(c) She wanted to open a school
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The garbage was not removed for several days


Question 15.
Why was Gangabai loved and respected?
(a) For her being active citizen
(b) For her being lazy citizen
(e) For helping the poor
(d) For all of these

Answer

Answer: (a) For her being active citizen


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Urban Administration CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment