14 August 2020

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Rural Livelihoods Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
In which state of India is the village Kalpattu located?
(a) Tamil Nadu
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Karnal

Answer

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 2.
Which type of food do the people of Tamil Nadu eat?
(a) Idli
(b) Dosa
(c) Upma
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
By which land features is the village surrounded?
(a) By low hills
(b) By high mountains
(c) By a group of rivers
(d) By streams

Answer

Answer: (a) By low hills


Question 4.
What is the main crop of village Kalpattu?
(a) Paddy
(b) Wheat
(c) Sweet com
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (a) Paddy


Question 5.
What is working time in Paddy fields in Kalpattu?
(a) 8.30 AM – 4.30 PM
(b) 10.00 AM – 5.00 PM
(c) 7.00 AM – 2.00 PM
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 8.30 AM – 4.30 PM


Question 6.
How much land does Ramalingam have?
(a) 20 acres
(b) 30 acres
(c) 40 acres
(d) 60 acres

Answer

Answer: (a) 20 acres


Question 7.
Who is the supervisor of the field?
(a) Ramalingam
(b) Ramalingam’s wife
(c) Karuthamma
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Ramalingam’s wife


Question 8.
Giving water to the crops is known as
(a) weeding
(b) harvesting
(c) planting
(d) irrigation

Answer

Answer: (d) irrigation


Question 9.
How much did Ramalingam pay to his workers?
(a) 100 rupees per day
(b) 50 rupees per day
(c) 40 rupees per day
(d) 30 rupees per day

Answer

Answer: (c) 40 rupees per day


Question 10.
Which animal’s milk does Ramalingam sell in local milk cooperative?
(a) Of hybrid – Cow
(b) Of hybrid – Goat
(c) Of hybrid – Camel
(d) Of hybrid – Buffalo

Answer

Answer: (a) Of hybrid – Cow


Question 11.
If the farmer fails in repayment of loan he commits
(a) suicide
(b) murder
(c) theft
(d) all of these

Answer

Answer: (a) suicide


Question 12.
What does Ramalingam do with the rice produce in his rice mills?
(a) He distributes it to the poors
(b) He sells it to traders in nearby towns
(c) He sells it to government sector
(d) He sells it to villagers

Answer

Answer: (b) He sells it to traders in nearby towns


Question 13.
What is basic occupation of 80% of Indians?
(a) Agriculture
(b) Business
(c) Trading
(d) Garments

Answer

Answer: (a) Agriculture


Agriculture

Question 14.
Who was Thulasi?
(a) Agricultural labour
(b) Baildar
(c) Contractor
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Agricultural labour


Agricultural labour

Question 15.
What is the main occupation of people living in rural areas?
(a) Working on farms
(b) Working in banks
(c) Working at shops
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Working on farms


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Rural Livelihoods CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment