14 August 2020

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers

MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Urban Livelihoods Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Urban Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1
Who is Bachchu Manjhi?
(a) Engineer
(b) Dentist
(c) Rikshaw-puller
(d) Teacher

Answer

Answer: (c) Rikshaw-puller


Question 2.
How much does Bachchu Manjhi earn per day?
(a) Rupees 50
(b) Rupees 100
(c) Rupees 150
(d) Rupees 200

Answer

Answer: (b) Rupees 100


Question 3.
The life of people in urban areas is than that of the rural area.
(a) slower
(b) faster
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) faster


Question 4.
According to the survey in Ahmedabad city, how many workers work in the street?
(a) 10%
(b) 12%
(c) 14%
(d) 15%

Answer

Answer: (b) 12%


Question 5.
If we feel a problem in our teeth, where should we go?
(a) To a physician
(b) To an orthopaedic
(c) To a veterinary clinic
(d) To a dentist

Answer

Answer: (d) To a dentist


Question 6.
Where are readymade clothes sold?
(a) At garments’ shop
(b) At shoes’ shop
(c) At chemist’s shop
(d) At none of these

Answer

Answer: (a) At garments’ shop


Question 7.
What does Vandana do?
(a) Sales woman
(b) Dress designer
(c) Nurse
(d) Peon

Answer

Answer: (b) Dress designer


Question 8.
Which of the following places are nearby Delhi?
(a) Mumbai and Goa
(b) Kullu and Manali
(c) Noida and Gurgaon
(d) Panipat and Kurukshetra

Answer

Answer: (c) Noida and Gurgaon


Question 9.
Most of businessmen are
(a) self employed
(b) employed by others
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) self employed


Question 10.
The shopkeepers are given a licence by
(a) State Government
(b) Municipal corporation
(c) Central Government
(d) Court

Answer

Answer: (b) Municipal corporation


Question 11.
Where do labourers on daily wages wait with their tools?
(a) Labour Chowk
(b) Ramlila ground
(c) Cinema Halls
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Labour Chowk


Question 12.
Where does Sudha work?
(a) In a company
(b) As sales person in a shop
(c) In a cinema hall
(d) All of these

Answer

Answer: (a) In a company


Question 13.
How much salary does she get?
(a) Rs. 5,000/- PM
(b) Rs. 10,000/- PM
(c) Rs. 15,000/- PM
(d) Rs. 30,000/- PM

Answer

Answer: (d) Rs. 30,000/- PM


Question 14.
What benefits does Sudha get along with her salary?
(a) Savings for old age
(b) Gets off on Sundays and national holidays
(c) Medical facilities
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Urban Livelihoods CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment