12 August 2020

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Traders, Kings and Pilgrims Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Traders, Kings and Pilgrims Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
For what was the south India famous for?
(a) Gold
(b) Spices
(c) Stones
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Where did the Romans find Gold?
(a) South India
(b) East India
(c) West India
(d) North India

Answer

Answer: (a) South India


Question 3.
Which river valley is the most fertile?
(a) Kaveri River Valley
(b) Yamuna River Valley
(c) Brahmaputra River Valley
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Kaveri River Valley


Question 4.
Who controlled the river valleys?
(a) Chiefs and kings
(b) Poor men
(c) Ordinary people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Chiefs and kings


Question 5.
What does muvendar mean?
(a) Three chiefs
(b) Three kings
(c) Three groups of people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Three chiefs


Question 6.
When did Cholas, Cheras and Pandyas become powerful in South India?
(a) About 1,300 years ago
(b) About 2,300 years ago
(c) About 3,300 years ago
(d)About 4,300 years ago

Answer

Answer: (b) About 2,300 years ago


Question 7.
Who was the most powerful ruler of Satavahanas?
(a) Gautamiputra Sri Satakarni
(b) Krishna
(c) Sidhartha
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Gautamiputra Sri Satakarni


Question 8.
Who were known as lord of dakshanipath?
(a) Chandragupta
(b) Raja Ram Mohan Rai
(c) Gautamiputra Sri Satakarni
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Gautamiputra Sri Satakarni


Question 9.
To whom did the Chinese rulers send gifts of silk?
(a) Rulers of Iran
(b) Rulers of Iraq
(c) Rulers of Pakistan
(d) Rulers of Kajakistan

Answer

Answer: (a) Rulers of Iran


Question 10.
Which tree was shown in the sculptures?
(a) Neem
(b) Tulsi
(c) Peepal
(d) Mango

Answer

Answer: (c) Peepal


Question 11.
Where were the statues of Buddha made?
(a) Mathura and Taxila
(b) Mumbai and Goa
(c) Bihar and UP
(d) Delhi and Haryana

Answer

Answer: (a) Mathura and Taxila


Question 12.
Men and women who undertook journey to the holy places in order to offer worship are called
(a) Traders
(b) Pilgrims
(c) Buddhism
(d) Theravada

Answer

Answer: (b) Pilgrims


Question 13.
In what work did Xuan Zang spend his life?
(a) In translating manuscripts from Sanskrit to Chinese
(b) Moving here and there
(c) Sleeping
(d) All of these

Answer

Answer: (a) In translating manuscripts from Sanskrit to Chinese


Question 14.
From where did the term ‘India’ derive?
(a) River Indus
(b) River Ganga
(c) River Yamuna
(d) River Mahanadi

Answer

Answer: (a) River Indus


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Traders, Kings and Pilgrims CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment