12 August 2020

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which are the animals shown in our national Emblem?
(a) Goats
(b) Lions
(c) Bulls
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Lions


Question 2.
How many lions are shown in our national Emblem?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Answer

Answer: (c) Four


Question 3.
What was name of grandfather of Ashoka?
(a) Krishna
(b) Mahavira
(c) Sidhartha
(d) Chandragupta Maurya

Answer

Answer: (d) Chandragupta Maurya


Question 4.
In which book were Chanakya’s ideas written?
(a) Ramayana
(b) Mahabharata
(c) Arthashastra
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Arthashastra


Question 5.
Who was supported by a wise man named Chanakya?
(a) Ashoka
(b) Bindusar
(c) Chandragupta
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Chandragupta


Question 6.
Who was Bindusar’s son?
(a) Chandragupta
(b) Sidhartha
(c) Ashoka
(d) Ram Krishna Paramhans

Answer

Answer: (c) Ashoka


Question 7.
From which area was Taxila and Ujjain ruled?
(a) Pataliputra
(b) Bihar
(c) Delhi
(d) Agra

Answer

Answer: Pataliputra


Question 8.
In which language were the Ashoka’s inscriptions written?
(a) Dev Nagari
(b) Sanskrit
(c) Tamil
(d) Brahmi Script

Answer

Answer: (d) Brahmi Script


Question 9.
What is the meaning of word Dhamma?
(a) Environment
(b) Dharma
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
How many towers supported the massive wall of Pataliputra?
(a) 670
(b) 870
(c) 570
(d) 470

Answer

Answer: (c) 570


Question 11.
How many people were killed in the war of Kalinga?
(a) More than 20,000
(b) More than 40,000
(c) More than 60,000
(d) More than one Lakh

Answer

Answer: (d) More than one Lakh


Question 12.
Which is the other animal on Mauryan Pillar?
(a) Lion
(b) Cat
(c) Dog
(d) Bull

Answer

Answer: (d) Bull


Question 13.
How can ‘a’ be written in Bengali?
(a) अ
(b) त्र
(c) ञ
(d) भ

Answer

Answer: (c) ञ


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Ashoka, The Emperor Who Gave Up War CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment