12 August 2020

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided New Questions and Ideas Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

New Questions and Ideas Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
When was Gautam Buddha born?
(a) About 3,000 years ago
(b) About 2,500 years ago
(c) About 1,500 years ago
(d) About 1,000 years ago

Answer

Answer: (b) About 2,500 years ago


Question 2.
What was the early name of Gautam Buddha?
(a) Sidhartha
(b) Ashoka
(c) Mahavira
(d) Parsvanatha

Answer

Answer: (a) Sidhartha


Question 3.
Where did Buddha decide to find his own path to realisation?
(a) Gaziabad in UP
(b) Bodh Gaya in Bihar
(c) Kurukshetra in Haryana
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bodh Gaya in Bihar


Question 4.
Where did Buddha go to teach first time?
(a) Ringas
(b) Sikar
(c) Sarnath
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Sarnath


Question 5.
Who thought that people should be kind and respect others?
(a) Gautam Buddha
(b) Bheronath
(c) Shiva
(d) Barhama

Answer

Answer: (a) Gautam Buddha


Question 6.
Who is famous tirthankara of Jains?
(a) Lord Krishna
(b) Lord Shiva
(c) Lord Mahavira
(d) Lord Mahesh

Answer

Answer: (c) Lord Mahavira


Question 7.
What does upanishad literally mean?
(a) Approaching and sitting near
(b) Go far away
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Approaching and sitting near


Question 8.
Who went door to door to find out whether anybody died there?
(a) Kisagotami
(b) Rajula
(c) Sita
(d) Ahiliya

Answer

Answer: (a) Kisagotami


Question 9.
Who believed that the result of our action is karma?
(a) Mahavira
(b) Buddha
(c) Indera
(d) Ram Chandra

Answer

Answer: (b) Buddha


Question 10.
At what age did Mahavira leave his home and go to live in a forest?
(a) At 15 years
(b) At 30 years
(c) At 40 years
(d) At 45 years

Answer

Answer: (b) At 30 years


Question 11.
What was Mahavira’s teaching?
(a) Live and let live
(b) Neither live nor to be lived
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Live and let live


Question 12.
What was the term from where the word Jains came?
(a) Jina
(b) Tina
(c) Vika
(d) Dika

Answer

Answer: (a) Jina


Question 13.
What did bhikkhus mean?
(a) Beggar
(b) Achiever
(c) Gainer
(d) Loser

Answer

Answer: (a) Beggar


Question 14.
Where did nuns and monks live?
(a) In caves
(b) In houses
(c) In huts
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In caves


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding New Questions and Ideas CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment