12 August 2020

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers with Answers

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Integers Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Integers Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
On a number line, when we add a positive integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) move to the right


Question 2.
On a number line, when we add a negative integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) move to the left


Question 3.
On a number line, when we subtract a positive integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) move to the left


Question 4.
On a number line, when we subtract a negative integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) move to the right


Question 5.
When two positive integers are added, we get
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) sometimes a positive integer, sometimes a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) a positive integer


Question 6.
When two negative integers are added, we get
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) sometimes a positive integer, sometimes a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) a negative integer


Question 7.
Which of the following statements is wrong?
(а) When a positive integer and a negative integer are added, we always get a negative integer
(b) Additive inverse of 8 is (-8)
(c) Additive inverse of (-8) is 8
(d) For subtraction, we add the additive inverse of the integer that is being subtracted, to the other integer.

Answer

Answer: (а) When a positive integer and a negative integer are added, we always get a negative integer


Question 8.
Which of the following is true?
(а) (- 8) + (- 4) > (- 8) – (- 4)
(b) (- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)
(c) (-8) + (- 4) = (- 8) – (- 4)
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) (- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)
Hint:
(-8) + (-4) = -12
(-8) – (-4) = -4


Question 9.
The product of two negative integers is
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) either a positive integer or a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) a positive integer


Question 10.
The product of three negative integers is
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) either a positive integer or a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) a negative integer


Question 11.
(-1) × (-1) × (-1) × ……… 10 times is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Question 12.
(-1) × (-1) × (-1) × …….. 5 times is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) -1


Question 13.
(-1) × (-1) × (-1) × …… 2 m times, where m is a natural number, is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Question 14.
(-1) × (-1) × (-1) × (2m + 1) times,
where m is a natural number, is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) -1


Question 15.
(-20) × (-5) is equal to
(a) 100
(b) – 100
(c) 20
(d) 5.

Answer

Answer: (a) 100


Question 16.
(-30) × 20 is equal to
(a) 600
(b) -600
(c) 50
(d) 10.

Answer

Answer: (b) – 600


Question 17.
10 × (-20) is equal to
(a) 200
(b) 200
(c) 30
(s) 200

Answer

Answer: (b) 200


Question 18.
3 × 0 is equal to
(a) 0
(b) 3
(c) 1
(d) -3

Answer

Answer: (a) 0


Question 19.
0 × (-5) is equal to
(a) 0
(b) 5
(c) -5
(d) 1.

Answer

Answer: (a) 0


Question 20.
(-2) × 1 is equal to
(a) 2
(b) -2
(c) 1
(d) – 1.

Answer

Answer: (b) -2


Question 21.
1 × 6 is equal to
(a) 6
(b) -6
(c) 1
(d) -1.

Answer

Answer: (a) 6


Question 22.
4 × (-1) is equal to
(a) 4
(b) -4
(c) 1
(d) – 1.

Answer

Answer: (b) -4


Question 23.
(-10) × 0 × (-15) is equal to
(a) 0
(b) 10
(c) 15
(d) 150.

Answer

Answer: (a) 0


Question 24.
The integer whose product with (-1) is 0, is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 25.
The integer whose product with (-1) is 1, is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) -1


Question 26.
10 ÷ (-5) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) -2
(d) 5.

Answer

Answer: (c) -2


Question 27.
(-6) ÷ (-3) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6.

Answer

Answer: (b) 2


Question 28.
(-5) ÷ 1 is equal to
(a) 5
(b) -5
(c) 1
(d) -1.

Answer

Answer: (b) -5


Question 29.
(-9) ÷ (-1) is equal to
(a) 1
(b) 9
(c) -1
(d) -9.

Answer

Answer: (b) 9


Question 30.
If 16 ÷ x = 16, then x is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 16.

Answer

Answer: (a) 1


Question 31.
If (-50) ÷ x = 1, then x is equal to
(a) 1
(b) 50
(c) -50
(d) 10.

Answer

Answer: (c) -50


Question 32.
If x ÷ 1 = 8, then x is equal to
(a) 8
(b) 1
(c) -8
(d) -1.

Answer

Answer: (a) 8


Question 33.
The additive identity for integers is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) 0


Question 34.
The multiplicative identity for integers is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Question 35.
a × (b + c) = a × b + a × c is called
(a) commutative property
(b) associative property
(c) distributive property
(d) closure property.

Answer

Answer: (c) distributive property


Question 36.
Manish deposits Rs 2000 in his bank account and withdraws Rs 1000 from it, the next day. Find the balance in Manish’s account after the withdrawal.
(a) Rs 2000
(b) Rs 3000
(c) Rs 1000
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) Rs 1000
Hint:
2000 – 1000 = Rs 1000


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Integers CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment