14 August 2020

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Perimeter and Area Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Perimeter of a square =
(a) side × side
(b) 3 × side
(c) 4 × side
(d) 2 × side

Answer

Answer: (c) 4 × side
Hint:
Formula


Question 2.
Perimeter of a rectangle of length Z and breadth 6 is
(a) l + b
(b) 2 × (l + b)
(c) 3 × (l + b)
(d) l × b

Answer

Answer: (b) 2 × (l + b)
Hint:
Formula


Question 3.
Area of a square =
(a) side × side
(b) 2 × side
(c) 3 × side
(d) 4 × side

Answer

Answer: (a) side × side
Hint:
Formula


Question 4.
Area of a rectangle of length l and breadth b is
(a) l × b
(b) l + b
(c) 2 × (l + b)
(d) 6 × (l + b)

Answer

Answer: (a) l × b
Hint:
Formula


Question 5.
Area of a parallelogram =
(а) base × height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) × base × height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) × base × height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) × base × height

Answer

Answer: (а) base × height
Hint:
Formula


Question 6.
Area of a triangle =
(а) base × height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) × base × height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) × base × height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) × base × height

Answer

Answer: (b) [late×]\frac { 1 }{ 2 } [/late×] × base × height
Hint:
Formula


Question 7.
The circumference of a circle of radius r is
(a) πr
(b) 2πr
(c) πr2
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πr2

Answer

Answer: (b) 2πr
Hint:
Formula


Question 8.
The circumference of a circle of diameter d is
(a) πd
(b) 2πd
(c) \(\frac { 1 }{ 2 } \) πd
(d) πd2

Answer

Answer: (a) πd
Hint:
Formula


Question 9.
If r and d are the radius and diameter of a circle respectively, then
(a) d = 2 r
(b) d = r
(C) d = \(\frac { 1 }{ 2 } \) r
(d) d = r2

Answer

Answer: (a) d = 2 r
Hint:
Formula


Question 10.
The area of a circle of radius r is
(a) πr2
(b) 2πr2
(c) 2πr
(d) 4πr2

Answer

Answer: (a) πr2
Hint:
Formula


Question 11.
The area of a circle of diameter d is
(a) πd2
(b) 2πd2
(c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πd2
(d) 2πd

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πd2
Hint:
Formula


Question 12.
1 cm2 =
(a) 10 mm2
(b) 100 mm2
(c) 1000 mm2
(d) 10000 mm2

Answer

Answer: (b) 100 mm2
Hint:
Formula


Question 13.
1 m2 =
(a) 10 cm2
(b) 100 cm2
(c) 1000 cm2
(d) 10000 cm2

Answer

Answer: (d) 10000 cm2
Hint:
Formula


Question 14.
1 hectare =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (d) 10000 m2
Hint:
Formula


Question 15.
1 are =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (b) 100 m2
Hint:
Formula


16.
The area of a square plot is 1600 m2. The side of the plot is
(a) 40 m
(b) 80 m
(c) 120 m
(d) 160 m

Answer

Answer: (a) 40 m
Hint:
Side = \(\sqrt{1600}\) = 40 m


Question 17.
The area of a square is 121 m2. Its side is
(a) 11 m
(b) 21 m
(c) 31 m
(d) 41 m

Answer

Answer: (a) 11 m
Hint:
Side = \(\sqrt{121}\) = 11 m


Question 18.
The area of a square is 625 m2. Find its side
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 125 m
(d) 5 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Side = \(\sqrt{625}\) = 25 m


Question 19.
The area of a rectangular field is 250 m2. If the breadth of the field is 10 m, find its length.
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 100 m
(d) 125 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Length = \(\frac{250}{10}\) = 25 m


Question 20.
The perimeter of a rectangle is 30 m. Its length is 10 m. Its breadth is
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 3 m

Answer

Answer: (a) 5 m
Hint:
30 = 2 (Length + Breadth)
⇒ 30 = 2 (10 + Breadth)
⇒ Breadth = 5 m


Question 21.
The perimeter of a square is 48 cm. Its area is
(a) 144 cm2
(b) 12 cm2
(c) 48 cm2
(d) 100 cm2

Answer

Answer: (a) 144 cm2
Hint:
Side = \(\frac{48}{4}\) = 12 cm
∴ Area = 12 × 12 = 144 cm2


Question 22.
The area of a rectangular room is 150 m2. If its breadth is 10 m, then find its length.
(a) 15 m
(b) 25 m
(c) 50 m
(d) 55 m

Answer

Answer: (a) 15 m
Hint:
Length = \(\frac{150}{10}\) = 15 m


Question 23.
A rectangular wire of length 40 cm and breadth 20 cm is bent in the shape of a square. The side of the square is
(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 30 cm
Hint:
Side of square = \(\frac{2(40+20)}{4}\) = 30 cm


Question 24.
The area of a parallelogram of base 5 cm and height 3.2 cm is
(a) 8 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 20 cm2

Answer

Answer: (c) 16 cm2
Hint:
Area = 5 × 3.2 = 16 cm2


Question 25.
Find the area of the following ; parallelogram:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area 78
(a) 12 cm2
(b) 6 cm2
(c) 24 cm2
(d) 8 cm2

Answer

Answer: (a) 12 cm2
Hint:
Area = 6 × 2 = 12 cm2


Question 26.
Find the area of the following parallelogram:
byjus class 7 maths Chapter 11 Perimeter and Area 79
(a) 6 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 9 cm2

Answer

Answer: (b) 12 cm2
Hint:
Area = 4 × 3 = 12 cm2


Question 27.
The area of the parallelogram ABCD in which AB = 6.2 cm and the perpendicular from C on AB is 5 cm is
(a) 30 cm2
(b) 29 cm2
(c) 28 cm2
(d) 31 cm2

Answer

Answer: (d) 31 cm2
Hint:
Area = 6.2 × 5 = 31 cm2


Question 28.
One of the sides and the corresponding height of a parallelogram are 3 cm and 1 cm respectively. The area of the parallelogram is
(a) 1 cm2
(b) 3 cm2
(c) 6cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (b) 3 cm2
Hint:
Area = 3 × 1 = 3 cm2


Question 29.
If the area of a parallelogram is 16 cm2 and base is 8 cm, find the height.
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (b) 2 cm
Hint:
Height = \(\frac{16}{8}\) = 2 cm


Question 30.
The area of a parallelogram is 20 cm2 and height is 2 cm. Find the corresponding base.
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Base = \(\frac{20}{2}\) = 10 cm


Question 31.
Find AD in the following figure :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area 80
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Area of Δ ABC = \(\frac{3×4}{2}\)
= \(\frac{5×AD}{2}\) ⇒ AD = 2.4


Question 32.
Find the area of ∆ ABC :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area 81
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 4 cm2
(d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2
Hint:
Area = \(\frac{1×1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\) cm2


Question 33.
Find the area of ∆ ABC
byjus class 7 maths Chapter 11 Perimeter and Area 82
(a) 3 cm2
(b) 4 cm2
(c) 6 cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (c) 6 cm2
Hint:
Area = \(\frac{4×3}{2}\) = 6 cm2


Question 34.
Find the area of ∆ ABC
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area 83
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 3 cm2
(d) 4 cm2

Answer

Answer: (c) 3 cm2
Hint:
Area = \(\frac{3×2}{2}\) = 3 cm2


Question 35.
Which of the following is not the value of π ?
(a) \(\frac { 22 }{ 7 } \)
(b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)
(c) \(\frac { 355 }{ 113 } \)
(d) 3.14

Answer

Answer: (b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)


Question 36.
The radius of a circle is 7 cm. Its circumference is
(a) 22 cm
(b) 44 cm
(c) 11 cm
(d) 66cm

Answer

Answer: (b) 44 cm
Hint:
Circumference = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 7 = 44 cm


Question 37.
The diameter of a circle is 14 cm. Find its circumference
(a) 44 cm
(b) 22 cm
(c) 11 cm
(d) 55 cm

Answer

Answer: (a) 44 cm
Hint:
Circumference = \(\frac{22}{7}\) × 14 = 44 cm


Question 38.
The radius of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 77 cm2
(c) 11 cm2
(d) 22 cm2

Answer

Answer: (a) 154 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) × 7 × 7 = 154 cm2


Question 39.
The diameter of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 38.5 cm2
(c) 22 cm2
(d) 11 cm2

Answer

Answer: (b) 38.5 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) × \(\frac{7}{2}\) × \(\frac{7}{2}\) = 38.5 cm2


Question 40.
The perimeter of the following figure is
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area 84
(a) 27 cm
(b) 28 cm
(c) 36 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 36 cm
Hint:
Perimeter = 2 × 7 + \(\frac{22}{7}\) × 7
= 14 + 22 = 36 cm.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Perimeter and Area CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment