12 August 2020

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Pollution of Air and Water Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Pollution of Air and Water Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
Which gas is the major pollutant of air?
(a) Carbon monoxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Propane

Answer

Answer: (a) Carbon monoxide


Question 2.
The increase in concentration of which gas is not responsible for Global Warming?
(a) Sulphur dioxide
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Methane

Answer

Answer: (b) Nitrogen


Question 3.
In which year Ganga Action Plan was launched?
(a) 1980
(b) 1984
(c) 1982
(d) 1985

Answer

Answer: (d) 1985


Question 4.
What radiations are absorbed by CO2?
(a) Ultrared radiations
(b) Infrared radiations
(c) Ultraviolet radiations
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Infrared radiations


Question 5.
Which element is present in the exhaust of automobiles?
(a) Lead
(b) Calcium
(c) Chromium
(d) Magnesium

Answer

Answer: (a) Lead


Question 6.
The phenomenon of marble cancer is due to
(a) soil particles
(b) fog
(c) CFCs
(d) acid rain

Answer

Answer: (d) acid rain


Question 7.
The solid or liquid particles dispersed in the air are called
(a) oxides
(b) acids
(c) hydrocarbons
(d) aerosols

Answer

Answer: (d) aerosols


Question 8.
The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is
(a) air pollution
(b) soil pollution
(c) water pollution
(d) noise pollution

Answer

Answer: (a) air pollution


Question 9.
The major causes of air pollution include
(a) burning of coal and petroleum
(b) afforestation
(c) deforestation
(d) recycling of paper

Answer

Answer: (a) burning of coal and petroleum


Question 10.
Bhopal tragedy was caused due to
(a) air pollution
(b) emission of poisonous gas
(c) water pollution
(d) leakage of poisonous gas

Answer

Answer: (d) leakage of poisonous gas


Question 11.
Which of the following contents is most harmful to aquatic animals?
(a) Heavy metal ions
(b) Sodium ions
(c) Potassium ions
(d) Chloride ions

Answer

Answer: (a) Heavy metal ions


Question 12.
Water containing high salt concentration can be purified by
(a) boiling
(b) UV irradiation
(c) filtration
(d) reverse osmosis

Answer

Answer: (d) reverse osmosis


Question 13.
Which of the following is a non-biodegradable pollutant?
(a) Sulphur dioxide
(b) DDT
(c) Nitrogen oxide
(d) Hydrogen oxide

Answer

Answer: (b) DDT


Question 14.
Which of the following is major source of water pollution?
(a) Industrial wastes
(b) Untreated sewage
(c) Use of fertilisers
(d) Toxic metals

Answer

Answer: (b) Untreated sewage


Question 15.
Which of the following techniques of irrigation should be used to save water?
(a) Water wheel
(b) Canal irrigation
(c) Drip irrigation
(d) Lift irrigation

Answer

Answer: (c) Drip irrigation


Question 16.
Carbon monoxide in vehicle exhaust causes
(a) Increased oxygen carrying capacity of RBCs
(b) Reduced Nitrogen carrying capacity of RBCs
(c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs
(d) Reduced carbon carrying capacity of RBCs

Answer

Answer: (c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs


Question 17.
Smog =
(a) Smoke in dog’s stomach
(b) Smoke + fog
(c) Smoke dog
(d) frog in fog

Answer

Answer: (b) Smoke + fog


Question 18.
The gas used in refrigerating appliance causing serious damage to ozone is
(a) MFCs
(b) CFCs
(c) LPCs
(d) DPCs

Answer

Answer: (b) CFCs


Question 19.
Acid rain mainly contains
(a) Sodium chloride
(b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide
(c) Hydrochloric acid
(d) Carbon tetra chloride

Answer

Answer: (b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide


Question 20.
Marble cancer is caused by
(a) bacteria
(b) virus
(c) Acid rain
(d) Alkali rain

Answer

Answer: (c) Acid rain


Question 21.
Greenhouse effect is
(a) Painting house green in colour
(b) Wearing green colour dress
(c) Having green room in the house
(d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape

Answer

Answer: (d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape


Question 22.
Greenhouse gases includes
(a) CO2, Methane, Nitrous oxide
(b) CO2, Argon, Nitrous oxide
(c) CO2, Methane, Chlorine
(d) CO2, Methane, Flourine

Answer

Answer: (a) CO2, Methane, Nitrous oxide


Question 23.
_____ is a commonly used chemical method for purifying water.
(a) Brominization
(b) Flourination
(c) Filtration
(d) Chlorination

Answer

Answer: (d) Chlorination


Question 24.
Ganga Action Plan is associated with
(a) Increase of fish culture in the Ganges
(b) Reduce Ganga water pollution
(c) Construct more bridges over the Ganges
(d) Increase water transport on the Ganges

Answer

Answer: (b) Reduce Ganga water pollution


Question 25.
Van Mahotsav is
(a) Planting trees in January
(b) Cutting trees in January
(c) Cutting trees in July
(d) Planting trees in July

Answer

Answer: (d) Planting trees in July


Match the following items given in Column ‘A’ with that in Column ‘B’:

Column A Column B
(i) Greenhouse gas (a) Absorbed by CO2
(ii) Infrared radiations (b) Polluting gas
(iii) Oxides which affect vegetation (c) Fog
(iv) Sulphur dioxide (d) Caused by smog
(v) Condensed wider vapour in air (e) Smoke + fog + fumes
(vi) Asthma (f) Carbon dioxide
(vii) Smog (g) Nitrogen oxides
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Greenhouse gas (f) Carbon dioxide
(ii) Infrared radiations (a) Absorbed by CO2
(iii) Oxides which affect vegetation (g) Nitrogen oxides
(iv) Sulphur dioxide (b) Polluting gas
(v) Condensed wider vapour in air (c) Fog
(vi) Asthma (d) Caused by smog
(vii) Smog (e) Smoke + fog + fumes

Fill in the blanks with the appropriate words:

1. Air contains the highest percentage of …………..

Answer

Answer: nitrogen


2. Most of the atmospheric air is contained in the atmospheric layer called …………..

Answer

Answer: troposphere


3. Stratosphere layer of the atmosphere protects us from …………..

Answer

Answer: ultraviolet radiations


4. An odd combination of smoke and fog is called ……………

Answer

Answer: smog


5. The solid or liquid particles dispersed in air are called ……………

Answer

Answer: aerosols


State whether the statements given below are True or False:

1. Carbon monoxide is a poisonous gas.

Answer

Answer: True


2. CFCs are not used in air conditioners.

Answer

Answer: False


3. Infrared radiations are absorbed by oxygen.

Answer

Answer: False


4. Ultra violets radiations are absorbed by ozone.

Answer

Answer: True


5. SO2, CO2and Nitrogen oxides are polluting gases.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Pollution of Air and Water CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment