15 September 2020

The Duck and the Kangaroo Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 6

The Duck and the Kangaroo Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 6

Image result for study notes"

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Duck and the Kangaroo Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo with Answers

(1)

Said the Duck to the Kangaroo,
‘Good gracious ! how you hop !
Over the fields and the water too,
As if you never would stop !

Question 1.
Who was it that couldn’t hop ?
(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the frog
(d) some other animal.

Answer

Answer: (a) the Duck


Question 2.
The phrase ‘Good gracious’ here, shows
(a) shock
(b) fear
(c) anger
(d) surprise.

Answer

Answer: (d) surprise.


Question 3.
The one which moves easily ‘over the fields and water too’ is
(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the deer
(d) the lion.

Answer

Answer: (b) the Kangaroo


Question 4.
The word ‘gracious’ means
(a) decent
(b) good-looking
(c) kind
(d) happy.

Answer

Answer: (c) kind


(2)

Please give me a ride on your back !’
Said the Duck to the Kangaroo.
‘I would sit quite still, and say nothing but “Quack,”
The whole of the long day through !

Question 1.
The Duck desired to
(a) say ‘Quack’
(b) stay still
(c) ride on Kangaroo’s back
(d) say nothing

Answer

Answer: (c) ride on Kangaroo’s back


Question 2.
‘Quack’ is a sound made by
(a) the Duck
(b) the kangaroo
(c) a rider
(d) every animal

Answer

Answer: (a) the Duck


Question 3.
It promised to sit still and be quiet because
(a) it pleased him
(b) it was his habit
(c) it was trying to persuade Kangaroo
(d) it had to go a long way.

Answer

Answer: (c) it was trying to persuade Kangaroo


Question 4.
The word ‘quite’ means the same as
(a) quiet
(b) silent
(c) noisy
(d) utterly

Answer

Answer: (d) utterly


(3)

Said the Kangaroo to the Duck,
‘This requires a little reflection ;
Perhaps on the whole it might bring me luck,
And there seems but one objection.

Question 1.
‘This’ in the passage refers to
(a) the Kangaroo
(b) the Duck
(c) the coming to Kangaroo
(d) the proposal of Duck.

Answer

Answer: (d) the proposal of Duck.


Question 2.
What was expected to bring luck ?
(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the objection he is thinking of
(d) the travel with the Duck.

Answer

Answer: (d) the travel with the Duck.


Question 3.
‘Me’ refers to
(a) the Kangaroo
(b) the Duck
(c) the poet
(d) the objection.

Answer

Answer: (a) the Kangaroo


Question 4.
‘Reflection’ means the same as
(a) work
(b) thought
(c) action
(d) attention.

Answer

Answer: (b) thought


(4)

Said the Duck, ‘As I sat on the rocks,
I have thought over that completely,
And I bought four pairs of worsted socks
Which fit my web-feet neatly.

Question 1.
The Duck sat on the rock thinking
(a) about the ride
(b) about Kangaroo
(c) of the objection raised by Kangaroo
(d) how to get out of the pond.

Answer

Answer: (c) of the objection raised by Kangaroo


Question 2.
The Duck bought the socks
(a) to comfort himself
(b) to make the feet look better
(c) to cause no trouble to Kangaroo
(d) to be fashionable.

Answer

Answer: (c) to cause no trouble to Kangaroo


Question 3.
‘Web-feet’ refers to the feet of
(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the poet
(d) the rocks.

Answer

Answer: (a) the Duck


Question 4.
The word ‘neatly’ means the same as
(a) well
(b) trimly
(c) badly
(d) beautifully.

Answer

Answer: (b) trimly


(5)

Said the Kangaroo, ‘I’m ready !
All in the moonlight pale,
But to balance me well, dear Duck, sit steady !
And quite at the end of my tail !’

Question 1.
Kangaroo was ready
(a) to marry the Duck
(b) to take the Duck for a ride
(c) to give the Duck a cloak
(d) to give the Duck a cigar.

Answer

Answer: (b) to take the Duck for a ride


Question 2.
It was a pale moonlight when
(a) the Kangaroo agreed
(b) the Kangaroo refused
(c) the Kangaroo prepared himself and the duck for a ride
(d) the Kangaroo and the Duck quarrelled with each other.

Answer

Answer: (c) the Kangaroo prepared himself and the duck for a ride


Question 3.
The Duck was asked to sit
(a) comfortably
(b) quietly
(c) noisily
(d) still

Answer

Answer: (d) still


Question 4.
‘Quite’ in the passage means
(a) exactly
(b) freely
(c) quietly
(d) comfortably

Answer

Answer: (d) comfortably


(6)

My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond !
I wish I could hop like you !’
Said the Duck to the Kangaroo.

Question 1.
Where does the Duck live ?

Answer

Answer: The Duck lives in a pond.


Question 2.
What does the Duck feel about his life ?

Answer

Answer: He (The Duck) feels that he is leading a very dull life in a nasty pond. ‘


Question 3.
What does the Duck want to do ?

Answer

Answer: The Duck wants to hop like the Kangaroo.


(7)

And we’d go to the Dee, and the Jelly Bo Lee,
Over the land, and over the sea ;
Please take me on a ride ! O do !’
Said the Duck to the Kangaroo.

Question 1.
Who are ‘we’ in the first passage ?

Answer

Answer: The word ‘we’ refers to the Duck and the Kangaroo.


Question 2.
What did the Duck want ?

Answer

Answer: The Duck wanted to ride on Kangaroo’s back and go about the world.


Question 3.
Where did they want to go ?

Answer

Answer: They wanted to travel everywhere—over the land and over the sea.


Question 4.
What does the phrase ‘O do !’ indicate ?

Answer

Answer: The phrase ‘O do !’ indicates the intense desire of the Duck to get the ride.


(8)

Which is, if you’ll let me speak so bold,
Your feet are unpleasantly wet and cold,
And would probably give me the roo-
Matiz !’ said the Kangaroo.

Question 1.
What does the word ‘which’ refer to ?

Answer

Answer: The word ‘which’ refers to the ‘objection’ raised by Kangaroo.


Question 2.
What is Kangaroo’s fear ?

Answer

Answer: Kangaroo fears that he might suffer from rheumatism.


Question 3.
What is roo-Matiz ?

Answer

Answer: The word ‘roo-Matiz’ is actually ‘rheumatism’. It is a disease that makes the muscles and joints painful, stiff and swollen.


Question 4.
Whose feet are these ?

Answer

Answer: These are the feet of the Duck.


(9)

And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke,
All to follow my own dear true
Love of a ‘Kangaroo !’

Question 1.
Who bought a cloak and why ?

Answer

Answer: The Duck bought a cloak to keep away the cold.


Question 2.
Why did he smoke a cigar ?

Answer

Answer: He smoked a cigar also to keep the cold away.


Question 3.
What does the speaker really want to do ?

Answer

Answer: The speaker really wants to travel around the world riding on the back of the Kangaroo.


Question 4.
Name the poet.

Answer

Answer: The poet’s name is ‘Edward Lear’.


(10)

So away they went with a hop and a bound,
And they hopped the whole world three times round ;
And who so happy, — O who,
As the Duck and the Kangaroo ?

Question 1.
Who went away ?

Answer

Answer: The Duck and the Kangaroo went away.


Question 2.
What did they do ?

Answer

Answer: They travelled three times around the world.


Question 3.
Why did they have to hop ?

Answer

Answer: Kangaroos hop as they move and the Duck was on the Kangaroo’s back.


Question 4.
Find the phrase in the passage which means ‘jumping and leaping’.

Answer

Answer: ‘a hop and a bound’.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 6 The Duck and the Kangaroo with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem The Duck and the Kangaroo MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

.

Click here to join our FB Page and FB Group for Latest update and preparation tips and queries

https://www.facebook.com/tetsuccesskey/

https://www.facebook.com/groups/tetsuccesskey/

No comments:

Post a comment